Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 12.03.2015. 18:45

Sezonu će spasiti proljetna sjetva?

Daljnje slabljenje eura nasuprot dolaru pogoduje EU izvozu, a analitičari procjenjuju da će se tržište ove godine više oslanjati na kasniju, proljetnu žetvu.

Foto: depositphotos.com,
  • 704
  • 87
  • 0

Usjevi soje u Argentini ugroženi su u jednom dijelu prevelikom količinom oborina, a u drugom - sušom. Daljnje slabljenje eura nasuprot dolaru pogoduje EU izvozu, a analitičari procjenjuju da će se tržište ove godine više oslanjati na kasniju, proljetnu žetvu. Usporava se američki izvoz soje, a snaga dolara stvara pritisak na cijene američkih budućnosnica pšenice i uljane repice. Detaljnije o trenutnim događanjima na svjetskom tržištu žitarica i uljarica pročitajte u nastavku.

Slabiji euro pogoduje EU izvozu

Globalne cijene budućnosnica za pšenicu bile su znatno niže prošlog tjedna, većinom predvođene onima na američkoj burzi. S obzirom da je američki dolar u usporedbi s eurom najviši od rujna 2003., američke cijene su se smanjile kako bi se postigla konkurentnost na svjetskom tržištu. To je imalo indirektan utjecaj na europske i britanske budućnosnice pšenice, ali je pad bio začinjen činjenicom da slabiji euro čini EU izvoz atraktivnijim i trebao bi time stimulirati i veće zahtjeve tržišta.

Nakon najniže cijene američkih budućnosnica pšenice prošlog četvrtka, u petak je cijena nešto porasla. To se dogodilo zbog toga što su kupci dobili prednost zbog pada cijena i stanja na tržištu. Usporila je i britanska proizvodnja bioetanola u siječnju, u usporedbi s prijašnjim mjesecima.

Proljetna sjetva 2015. u Engleskoj i Walesu spašava sezonu?

Rezultati nedavnog istraživanja AHDB/HGCA ozimih usjeva u Engleskoj i Walesu, otkrili su 7 %-tni pad u području zasijanom pšenicom, u usporedbi s pšenicom požnjevenom u 2014. Najveći pad je uočen na istoku, jugoistoku i East Midlandsu. Stoga se analitičari oslanjaju više na kasnozimsku i proljetnu sjetvu pšenice koja će doprinijeti uvelike kontroli korova, posebno mišjeg repka.

Tablica 1. Područje pod pšenicom u Engleskoj i Walesu 2015. (od 1. prosinca), u usporedbi sa sveukupnim područjima pod pšenicom u Engleskoj i Walesu (uključuju i kasnozimske i proljetne usjeve) zadnjih godina.

Kasnija sjetva mogla bi spasiti sezonu 2015. Područje pod pšenicom u 2013. je bilo znatno niže zbog loših vremenskih uvjeta u 2012., koji su utjecali na sveukupno područje požnjeveno u 2013.

Pala cijena uljarica

Globalna cijena uljarica pala je prošlog tjedna, nakon što je prosvjed brazilskih prijevoznika završio, a tržište se još jednom okrenulo osnovnim potrebama. Opetovano jačanje američkog dolara u paru s usporenim izvozom američke soje rezultiralo je pritiskom na cijene američke soje. U ovo se doba, kada se žetva bliži, tržište već tradicionalno okreće južnoameričkim žitaricama.

Procjene za argentinsku soju su loše zbog loših ekstremnih vremenskih uvjeta u zemlji (suše i poplave). Rezultati zimske sjetve AHDB/HGCA za Englesku i Wales donose 1%-tno smanjenje pod uljanom repicom u usporedbi s 2014. No smanjenje područja pod uljanom repicom na jugu i istoku Engleske nadomješteno je povećanjem na sjeveru zemlje, pa će tržište biti, s obzirom na repicu, regionalno podijeljeno.

Međunarodno tržište budućnosnicama

Tablica 2. Tjedni gubici za većinu žitarica i uljarica.

Foto: depositphotos.com, @arfzoom, Tablice: hgca.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

HGCA Market report Engleska Wales Pšenica Soja Izvoz Dolar Euro Argentinska soja Proljetni usjevi Žetva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."