Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 12.01.2020. 18:00

Sergey Feofilov: azijsko i afričko tržište ključni za rast ukrajinskog izvoza

Devizni prihodi od ukrajinskog izvoza pšenice, ječma, kukuruza su 2019. godine u odnosu na 2018. bili viši za 43%. Istovremeno postavljeni su novi rekordi u izvozu suncokretovog ulja.

Foto: Depositphotos/digiart
  • 390
  • 23
  • 0

Generalni direktor "UkrAgroConsulta" Sergey Feofilov, komentirajući rezultate od prošle godine u ukrajinskom poljoprivrednom sektoru i očekivanjima za 2020., kaže da će konkurencija biti oštrija, a samim tim je potrebno zaštititi i proširiti pozicije na azijskim i afričkim tržištima.

Rekao je da je potrebno i nadmetati se s ruskim suncokretovim uljem na tržištima Indije i Kine. Rješavanje ovih zadataka, prema njemu, počiva na stalnom rastu poljoprivredne proizvodnje u Ukrajini.

Žitarice i sirova biljna ulja najveći dio poljoprivrednog izvoza Ukrajine 

"Očekujem da će Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine nastaviti svoj rad kao posebna strukturna jedinica pod bilo kojim drugim nazivom - Ministarstvo poljoprivredne politike ili Ministarstvo poljoprivrednog sektora. Takav organ vlasti važan je za poljoprivrednu naciju," podvlači Feofilov, a prenosi UkrAgroConsult.

Spomenuo je da su u prva tri kvartala 2019. godine devizni prihodi od ukrajinskog izvoza: pšenice, ječma i kukuruza iznosili 6,8 milijardi dolara, ili 43% više nego u isto vrijeme prošle godine. U 2018. godini Ukrajina je povećala isporuke pšenice na tržište Azije i Afrike, pojačala isporuke kukuruza u Europu i Kinu i postavila novi rekord u izvozu suncokretovog ulja.

"Međutim, treba uzeti u obzir da žitarice i sirova biljna ulja i dalje čine najveći dio poljoprivrednog izvoza. U osnovi, Ukrajina ostaje velika naplatna radionica: ulazne zalihe se preusmjeravaju u zemlju radi proizvodnje žitarica i sirovina iz uljarica, koje se zatim prerađuju u inozemstvu i najveći dio profitne marže se zadržava tamo. Da, puno se govori o potrebi prevazilaženja ove situacije, ali malo se zaista čini. Promjene su moguće u slučaju podrške ukrajinskoj prerađivačkoj industriji i promociji ukrajinske nacionalne trgovačke marke," objašnjava on. 

Trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine je po Feofilovim riječima utjecao i na Ukrajinu. "Kina kupuje više soje, jela i mesa od alternativnih dobavljača, a ne od SAD-a, dok Ukrajina tradicionalno prodaje ove proizvode drugim kupcima. Daljnje otvaranje kineskog tržišta, zajedno s ostalim obećavajućim tržištima, zahtijeva usklađene certifikate, stabilnost trgovinskih veza, neupitnu reputaciju i ogroman rad, " zaključio je. 

Izvoz ječma iz Ukrajine veći za 8,3 posto 

Izvoz ječma iz Ukrajine za siječanj-studeni 2019. godine dostigao je 3,89 milijuna tona u iznosu od 668,1 milijuna dolara. Kako je izvijestila Državna fiskalna služba Ukrajine (SFSU), izvoz je za 8,3% veći od onog u 2018. Iako je za 19,8% niži od razine izvoza u 2017. godini.

Ključni uvoznici ječma su sljedeći:

  •     Saudijska Arabija - 192,9 milijuna dolara (28,88%);
  •     Kina - 152,5 milijuna dolara (22,83%);
  •     Španjolska - 57,9 milijuna dolara (8,67%);
  •     ostali - 264,7 milijuna dolara (39,62%).

Od 14. do 20. prosinca, isporuka žitarica u ukrajinskim morskim lukama iznosila je 1,48 milijuna tona, što je za 12% više od vrijednosti prve polovice prosinca (1,32 milijuna tona). Pretovar ječma je pao 42% na 25 tisuća tona u odnosu na 43 tisuća tona, prenosi UkrAgroConsult.

Kada je riječ o drugim tržištima na tenderu održanom 8. siječnja 2020. godine Egipat je kupio 300 KMT (tisuća metričkih tona) pšenice iz: Ukrajine, Rumunjske i Rusije.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Uvoz pšenice Izvoz soje Uvoz soje Ukrajina Rusija Egipat Tržište Sergey Feofilov


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB