Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 24.03.2009.

Seljaci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedini bez poticaja

Proljetna je sjetva – upitna

Foto: Damir Špehar
  • 1.458
  • 72
  • 0

Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je u Hrvatskoj u kojoj još nisu isplaćeni poticaji za proljetnu sjetvu, za što je izravno odgovorna aktualna županijska vlast - ustvrdili su na današnjoj novinarskoj konferenciji predsjednik ŽO SDP-a Miro Kolić i Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić.

Zna li se da je u pojedinim županijama već isplaćeno 50 posto poticaja za sjetvu kukuruza, u kako bi zbog “kresanja” novca iz državnog proračuna mogli ostati bez potpora, što znači neizvjestan početak sjetve i osjetno manju ljetinu. Stoga je M. Kolić zatražio hitno sazivanje sjednice županijskog Poglavarstva s koje bi mjerodavnima uputili zahtjev za isplatom poticaja kako bi se barem djelomice mogli poštivati agrotehnički rokovi.

- Premda smo prema poljoprivrednoj proizvodnji i broju obiteljskih gospodarstva jedna od najjačih županija našim seljacima nisu isplaćeni poticaji ne samo za kukuruz, već i mlijeko, soju i ostale proizvode. Lome li se baš na nama neke političke igre - ne znam, ali je očito kako ne ide glatko ni s nekim drugi projektima poput gradnje bolnice, ceste ili pruge - tvrdi Kolić.

Prenoseći raspoloženje dijela seljaka šef NHS-a Mato Mlinarić upozorio je kako sjetva uopće neće početi jer ratari nemaju novca ne samo za nabavu repromaterijala, već i kupnju goriva. Dodatni strah unos i nova politika banaka od kojih se većina njih povukla iz kreditiranje poljoprivrede, dok one koje još vjeruju seljacima zauzvrat traže visoka jamstva koja ratari teško prihvaćaju.

Premda su Nezavisni seljaci u vlastitu nezadovoljstvu raspodjelom poticaja zatražili potporu nekih seljačkih udruga, ona je izostala iz čega iščitavaju političko mentorstvo nad tim udrugama.

Autor: Čedomir Rosić; Foto: Damir Špehar


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imamo pobjednike natječaja #RuralFoto! Čitatelji Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konfer... Više [+]