Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Padaline ne štete svima
  • 16.05.2014. 08:05

Šećerna repa kišama odolijeva

Osim odgađanja nekih agrotehničkih mjera poput kultivacije i prihrane, uslijed ovih vremenskih neprilika, za šećernu repu ne bi trebalo biti dodatnih problema!

Foto: depositphotos.com
  • 406
  • 34
  • 0

Kiše koje obilno i neumoljivo padaju u Slavoniji, najviše dakako brinu ratare uz opravdane bojazni da bi previše padalina moglo negativno utjecati na rast, razvoj i u konačnici i na urod pojedinih ratarskih kultura. A da je kiše doista palo dosta, najbolje se može vidjeti na pojedinim poljima, u čijim depresijama voda leži već duže vrijeme. Međutim, ne smetaju padaline baš svim ratarima i baš svim kulturama. Jedna od njih je i šećerna repa.

"Što se tiče našeg sirovinskog područja na području Vukovarsko-srijemske županije, proizvođači su bili vrijedni i ispuštali su vodu iz depresija tako da nekih većih zadržavanja vode nije bilo. Pozitivno je djelovala i rana sjetva te je repa u takvom fizološkom stanju da je mogla podnijeti zadržavanje vode. Kada krene sljedeća agrotehnička mjera - kultiviranje, prihrana i folijarna prihrana mikorelementima, šećerna repa bi trebala nastaviti kontinuitet razvoja koji je još uvijek gotovo dva i više tjedna ispred sadašnjeg datuma", pojašnjava stanje usjeva šećerne repe direktor Sirovinske službe županjske Sladorane Ivo Rešić.

Kultivacija i prihrana će vjerojatno biti odgođene

Po njegovim riječima, na istočnom području županije ima čak izvanrednih repa za koje se očekuje da za nekoliko dana zatvore redove, što se ne pamti kada se tako rano dogodilo.

"Pratimo stalno vremenske prognoze i usklađujemo mjere. Ne očekujemo veće oborine narednih dana. Kiša slabijeg intenziteta ne bi trebala repi stvoriti bitnije probleme, ali može odložiti radove vezane uz agrotehničke mjere prihrane. Ono što nam eventualno može pričinjavati problem je odlaganje mjera poput kultivacije i prihrane, ali većih problema ne bi trebalo biti. Treba voditi i računa da je zaliha zimskih oborina bila dosta niska pa čak procjenjujemo da ovu količinu oborina koja je pala ne treba gledati u negativnom svjetlu kada je repa u pitanju", tvrdi taj stručnjak.

Svibanjske kiše su repi dobro došle

Pojašnjava kako se fiziološki gledano, potrebe šećerne repe za vodom mogu podjeliti u tri razdoblja. Prvo razdoblje je od početka vegetacije do kraja lipnja, u kojem se najvećim dijelom stvara nadzemna masa biljke. U tom razdoblju, utrošak je 25 do 30 posto ukupno potrebne vode. U drugom razdoblju, koje traje otprilike od početka srpnja do 15. kolovoza stvara se maksimalna lisna površina i zadebljani korijen, uz utrošak 55 do 60 posto potrebne vode. U zadnjem dijelu koji traje do tehničke zrelosti, potrebno je tek 10 do 15 posto ukupnih potreba vode. Kako je odnos evapotranspiracije ta tri razdoblja 1:9:3, da se zaključiti da je najkritičniji period za repu kraj srpnja i početak kolovoza.

Dakle, problema za repu sa svibanjskim kišama ne bi trebalo biti. A kako bi proizvođači ipak bili što bliže spoznajama što im je u pojedinim razdobljima razvoja šećerne repe činiti, na razini Viro grupe, u kojoj se nalazi i županjska šećerana, svjetlo dana ugledao je stručni časopis Repa. "Želimo da sve one napredne stvari koje se događaju u proizvodnji šećerne repe što prije dovedemo u svako kućanstvo proizvođača. To je način na koji rade i sve ostale europske šećerane i jedna je od mjera koje smo zamislili u okviru napretka u proizvodnji šećerne repe", pojašnja razloge pokretanja časopisa Ivo Rešić, koji je i glavni urednik Repe. Časopis je tiskan u 900 primjeraka, koliko ima i proizvođača u Viro grupi. Trebao bi izlaziti kvartalno, a tesktovi su autorski plod stručnjaka Vire i Sladorane.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Kiša Padaline Polja Voda Viro Sladorana Proizvođači Časopis Ivo Rešić Sirovinsko područje Usjevi Ratari Stručni časopis Repa Viro grupa Evapotranspiracija Potrebe za vodom Vremenska prognoza Ivo Rešić Kultiviranje Prihrana


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!