Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 01.04.2023. 16:30

Šećerna repa gubi bitku - ugroženija i od mljekarstva?

Šećerna repa prva je veća kultura s kojom započinje proljetna sjetva, ali posao se brzo završava jer je interes za ovom zahtjevnom kulturom sve manji

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.617
  • 128
  • 0

Sjetvom šećerne repe započela je ovogodišnja proljetna sjetva na slavonsko-baranjskim poljima. Za ovogodišnju proizvodnju na razini Hrvatske ugovoreno je tek nešto više od osam tisuća hektara, što pokazuje kako se interes za sjetvom šećerne repe i dalje smanjuje, unatoč posebnim programima pomoći države.

"Ove godinu su idealni uvjeti za sjetvu. Tlo je dobro zagrijano i ima vlage", kazao je Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek za Televiziju Slavonije i Baranje (STV).

U godinu dana pad od oko 900 ha

Prva je ovo veća kultura s kojom započinje proljetna sjetva, ali posao se brzo završava jer je interes za ovom zahtjevnom kulturom sve manji. "Lani smo imali gotovo devet tisuća hektara, a ove godine je ugovoreno oko 8.100 ha. To je dodatni pad. Šećerna repa gubi tržišnu bitku", napomenuo je Mikulić.

Od proizvodnje su počeli odustajati i najveći poljoprivredni sustavi u Hrvatskoj kojima je ona desetljećima bila nezaobilazan dio plodoreda. Ostali su uglavnom oni proizvođači koje drži ugovorna obveza iz višegodišnjeg programa potpora.

"Sa sigurnošću možemo reći da je uzgoj šećerne repe najugroženiji sektor poljoprivrede. Čak više od mljekarstva", napomenuo je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Tu, kaže, visimo na tankoj niti, a proizvođači su smanjili površine. "Ako dođe do pada od još nekoliko tisuća hektara i posljednja šećerana u Hrvatskoj bi se mogla zatvoriti", upozorio je.

Šećerana će i ove godine uvoziti

Prema njegovim informacijama šećerani za opstanak treba oko 11.000 ha zasijanih ovim kulturom. "Jedan mali dio će uvesti iz Mađarske i Slovenije", ističe Brlošić.

Uz posebne mjere pomoći tu su i prednosti kod raspodjele državnog poljoprivrednog zemljišta za proizvođače šećerne repe, a raste i otkupna cijena, tvrde iz Hrvatske industrije šećera.

Gdje smo s kraljicom ratarskih kultura i proizvodnjom šećera?

"Četvrtu godinu za redom mi dižemo cijene. Poznato je poljoprivrednicima da su cijene u RH uvjerljivo bile najviše skupa s cijenama u Rumunjskoj, a od prošle godine imamo dodatak od tri eura za sve one koji su ostali s nama", izjavio je savjetnik Uprave Hrvatske industrije šećera Miroslav Božić.

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Igor Mikulić Miroslav Božić Mato Brlošić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr