Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 03.06.2018. 12:00

Saudijska Arabija i dalje glavna destinacija za rumunjski ječam

Dok izvoz ruske pšenice odlično napreduje i prijeti srušiti sve količinske rekorde, cijene pšenice u toj zemlji bilježe pad. Ovome treba dodati da je Ukrajina duplirala izvoz pšeničnih mekinja u EU, a izvoz rumunjskog ječma je za petinu veći nego lani.

Foto: Pixabay/hansbenn
  • 770
  • 39
  • 0

Izvoz ruske pšenice u periodu od srpnja 2017. do svibnja 2018. tržištu bio je za 44,6% veći u odnosu na isti period lani godine i iznosio je 36,2 milijuna metričkih tona, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede Rusije. Međutim, prema izvještaju američkog Ministarstva za poljoprivredu, očekuje se da će do kraja kampanje iz Rusije na strana tržišta biti izvezeno oko 39,5 milijuna tona krušnog zrna.

Pored toga ruski izvoznici su u tekućoj tržišnoj godini isporučili 4,89 milijuna tona kukuruza, što je povećanje od 9,9% u usporedbi s prošlom sezonom. Izvoz ječma iznosio je 5,16 milijuna tona, a što je rast od 90% koji se povećava iz godine u godinu, prvenstveno zahvaljujući velikoj kupovini iz Saudijske Arabije i Tunisa.

Izvozne cijene ruske pšenice nastavile pad

Cijene ruske pšenice su tijekom prošlog tjedna nastavile pad iz prethodnog pa je tako pšenica s 12,5% proteina zatvorila trgovanje s padom cijene od 2-3 dolara po toni i prodavala se za 210-213 $/t. S druge strane, kako izvještava UkrAgroConsult pšenica s 11,5% proteina imala je cijenu 198-200$/t. Treba reći i to da je izvozno tržište pod pritiskom zbog usporavanja prodaje stočne pšenice, a broj kupaca pada, pa izvoznici sve češće prelaze na trgovinu krušne pšenice čija potražnja u 2018. godini raste. 

Europska unija udvostručila uvoz pšeničnih mekinja iz Ukrajine

Uz porast izvoza brašna i dalje se povećavaju isporuke žitarica iz Ukrajine na strana tržišta unatoč padu proizvodnje žitarica u toj zemlji. Kako prenosi UkrAgroConsult, izvoz pšeničnih mekinja je u periodu srpanj-travanj sezone 2017/18 bio za 9% veći od prošlosezonskog i iznosio 553,7 tisuća tona. Tradicionalno, Turska je i dalje najveći uvoznik ukrajinskih pšeničnih mekinja, apsorbirajući 89% ukupnog izvoza. Treba naglasiti da je  Europska unija drastično povećala uvoz pšeničnih mekinja, udvostručivši uvoz s prošlogodišnjih 4,4 tisuće tona na ovogodišnih 10,1 tisuće tona. Sličan porast se primjećuje i u isporukama u Egipat, koji je kupio 8,1 tisuća tona, u odnosu na prošlosezonskih samo 0,6 tisuća tona. 

Rumunjska: Izvoz pšenice pao za 14%, a izvoz ječma porastao za 20%

Rumunjska je između srpnja i travnja u sezoni 2017/18 izvezla 14%  manje pšenice u odnosu na prošlogodišnji rekordni tempo. U travnju je ta zemlja u inozemstvu isporučila oko 350 tisuća tona pšenice. Izvoz u travnju je za 30% bio veći nego u istom mjesecu 2017. godine. Egipat i dalje ostaje vodeći kupac rumunjske pšenice, s udjelom od 23% od ukupno izvezenih količina pšenice. Drugi najveći uvoznik je Španjolska, a valja dodati da je zabilježena povećana potražnja iz Jordana i Sudana. 

S druge strane kada je riječ o ječmu, Rumunjska je isporučila 20% više ječma nego u istom periodu prošle sezone. Saudijska Arabija nastavlja biti glavna destinacija za rumunjski ječam jer je ta zemlja kupila 12% više te žitarice nego u prošlogodišnjem izvještajnom periodu. Rumunjska je izvezla 48 tisuća tona ječma na dodatne i van destinacije EU, što je skoro 300% više nego u ožujku sezone 2016/17.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Kukuruz Ječam Mekinje Rusija Ukrajina Turska Rumunjska Turska Saudijska Arabija Egipat


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.