Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PPK Nova Gradiška
  • 09.06.2016. 18:00

Sa žetvom pivarskog ječma dolazi i prvi novac!

Uz pripreme za početak žetve ječma, koja bi mogla početi za nekoliko dana, ali i za nešto kasniju žetvu uljane repice i pšenice, ratari PPK intezivno rade i na kultivaciji, prihranjivanju i zaštiti proljetnih kultura: soje i kukuruza.

  • 2.550
  • 317
  • 0

Poljoprivredno-prehrambeni kompleks d.o.o. Nova Gradiška jedna je od uspješnijih tvrtki u toj oblasti u zapadnoj Slavoniji. Obrađuje 2.700 hektara površina, od toga ove godine ima 2.000 hektara ozimih usjeva: ječma, uljane repice i pšenice i 700 hektara proljetnih usjeva.

Ratari PPK nadaju se da će uskoro započeti žetvu ječma na 335 hektara: "Ozimi ječam polako dozrijeva, ako ne bude većih vremenskih nepogoda i neprilika očekujemo da ćemo žetvu te za nas važne žitarice početi za nekoliko dana. Ubrzano pripremamo skladišta i strojeve za žetvu, kako bi taj posao dočekali što spremnije", kaže dipl. inž. agronomije Stjepan Lalić, tehnolog PPK-a.

Uskoro žetva pivarskog ječma!

Ističe da je stanje ozimog ječma zadovoljavajuće, kao i uljane repice i pšenice, iako bi na nešto niže prinose mogle utjecati štete od elementarne nepogode koja je zahvatila to područje u travnju.

Dovoljno pivarskog ječma za Slavonija-slad

"Kasni mraz koji nas je iznenadio 26. travnja ostavio je tragove i na tim ratarskim kulturama. To nije bilo vidljivo odmah prvih dana jer su one bile već u visokim stadijima razvoja, međutim nakon toga smo primijetili na ozimom ječmu da ima steriliteta na klasićima, a isto i na pšenicama, tako da je pitanje koliki će biti postotak štete od toga mraza. Ipak, prema trenutačnom stanju usjeva očekujemo solidne usjeve, sada je najbitnije da žetvu obavimo u agrotehničkim rokovima", kaže tehnolog Lalić.

Inače, pivarski ječam je kultura koja ratarima donosi prvi novac, skuplji je od pšenice, a cijena ovisi o kvaliteti. Novogradiška tvrtka na vrijeme isplaćuje kooperantima novac, a ratari posljednjih godina uz pomoć PPK-ovih stručnjaka postižu sve zapaženije rezultate, osobito u proizvodnji nekih jarih sorata koje siju u jesenskim rokovima.

Lalić ističe da ove godine Poljoprivredno-prehrambeni kompleks ima ugovorenu proizvodnju ozimih i jarih ječmova na površini od desetak tisuća hektara, da usjevi dobro izgledaju pa se nadaju da će osigurati dovoljne količine sirovine za sestrinsku tvrtku Slavonija-slad, jedinu tvornicu pivskog slada u Hrvatskoj. Ratari se sada najviše pribojavaju olujnog nevremena i tuče, koji mogu nanijeti velike štete. U PPK-u zato redovito osiguravaju sve svoje usjeve, jer, kažu, ozbiljna proizvodnja ne može se prepustiti slučaju. Naime, ta tvrtka poznata je i po sjemenskoj proizvodnji ratarskih kultura - pivarskog ječma, pšenice i soje - koje zauzimaju najveći dio njihovih površina.

Njega proljetnih usjeva

Nakon uspješne proljetne sjetve, ratari PPK-a imali su ovih dana i pune ruke posla oko njege proljetnih usjeva: soje na 400 i kukuruza na 200 hektara.

"Nažalost zbog spomenutog jakog mraza u travnju imali smo problema sa ponikom usjeva, neke biljke su izmrzle kako kukuruza tako i soje. Nešto smo presijali, ostalo se uspjelo oporaviti, tako da je sad prilično zadovoljavajuće stanje i tih proljetnih usjeva. Ovih dana smo radili kultivaciju i prihranu usjeva dušičnim gnojivima, s tim da te količine budu u skladu s Nitratnom direktivom koja nas obvezuje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Nastojimo usjevima osigurati agrotehničke uvjete za što bolje napredovanje. Na površinama gdje su zemljišni herbicidi propustili korove obavljamo zaštitu korektivnim herbicidima da bi se tlo sačuvalo čisto od korova, i da bi u proizvodnji tih kultura mogli ostvariti bolje prinose i ukupne rezultate", kaže tehnolog Lalić, dodajući da su u tom dijelu zapadne Slavonije najopasniji i najčešći korovi ambrozija, divlji sirak, loboda, abutilon, koštan, muhar i drugi.


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambeni kompleks Nova Gradiška Stjepan Lalić Slavonija-slad Ozimi ječam Korovi Ambrozija.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.