Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 02.04.2016. 09:00

S pripremom tla, obavite i predsjetvenu gnojidbu

Predsjetvena gnojidba obavlja se zajedno s pripremom tla prije sjetve ili sadnje kako bi biljke u početnom razvoju dobile dovoljno pristupačnih hranjiva!

Foto: bigstockphoto.com
  • 619
  • 26
  • 0

Vrijeme je za sjetvu okopavina - poljoprivrednih kultura koje se siju ili sade na šire međuredne razmake u proljetnom razdoblju. Visoke urode ove kulture postižu na dobro dreniranim i plodnim tlima, pH vrijednostima tla 6-7 te optimalno opskrbljenim hranjivima. Kakvo je tlo, odnosno potrebe za hranjivima i njihove količine u proizvodnji kultura, najbolje je utvrditi na temelju kemijske analize tla, potrebama pojedinih kultura za hranjivima i planiranim urodima.

Hranjiva kod uzgoja okopavina unosimo mineralnom gnojidbom i organskim gnojivima, npr. stajnjak ili gnojnica. Veće količine osnovnih hranjiva (fosfora i kalija) u proizvodnji tih kultura dodaju se primjenom mineralnih gnojiva zajedno s osnovnom obradom tla u jesen, a manji udio hranjiva (fosfora i kalija) i veća količina dušika unosi se prije sjetve.

Osigurati biljkama hranjiva

Predsjetvena gnojidba, pak, obavlja se zajedno s pripremom tla prije sjetve ili sadnje, kada se rasuto gnojivo unosi u plići sloj tla tanjuračama ili sjetvospremačima.

Cilj navedene gnojidbe je da biljke u početnom razvoju imaju dovoljno pristupačnih hranjiva. Od mineralnih kompleksnih gnojiva primjenjuju se formulacije s približno jednakim udjelom biljnih hranjiva, dušika, fosfora i kalija, kao što su formulacije NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10 ili NP 20-20 u količinama 150-250 kg/ha. Uljarice i korjenaste poljoprivredne kulture koje formiraju veći sadržaj ulja i količinu suhe tvari imaju potrebe za unosom sekundarnog hranjiva sumpora, te se kod predsjetvene gnojidbe mogu primijeniti: NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK (S) 20-10-10 (3) u količini 150-250 kg/ha.

Ukoliko su osnovnom gnojidbom dodane ukupne potrebe biljke za fosforom i kalijem, u predsjetvenoj gnojidbi mogu se unijeti sporodjelujuća dušična gnojiva UREA N 46 u količini 100-150 kg/ha ili UAN N 30 u količini 120-170 l/ha. Ureom se ne gnoje usjevi soje gdje je sjeme inokulirano bakterijama koje vežu dušik iz zraka. Ukoliko se predsjetveno primjenjuje UAN zajedno sa herbicidima, može se dodati niža doza herbicida i u jednom prohodu obavi se dušična gnojidba i zaštita od korova.

Sekundarni sumpor

Primjenom UAN-a dodaje se 25% nitratnog, 25% amonijskog i 50% amidnog dušika čime se osigurava dobra početna ishrana kultura, a herbicidu je dodan okvašivač kojim će se postići potpuni učinak na suzbijanje korova. Poljoprivrednim kulturama koje se proizvode radi povećanog sadržaja proteina i ulja u zrnu, te visoke količine šećera i škroba u korijenu ili gomolju neophodno je dodati gnojidbom sekundarno hranjivo - sumpor.

Stoga se u predsjetvenoj gnojidbi ovih kultura može primijeniti dušično sumporno gnojivo PETROKEMIJas (20N + 24S) u količini 200-300 kg/ha. U startnoj gnojidbi, koja se obavlja zajedno sa sjetvom, mogu se dodati formulacije gnojiva NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK (S) 20-10-10 (3) u manjim količinama, 100-200 kg/ha. Gnojiva se u ovoj gnojidbi unose deponatorima na sijačicama u trake tako da su granule položene u tlo nekoliko centimetara sa strane i nešto dublje od trake u koju se polaže sjeme.

Predsjetvenu i startnu gnojidbu ne smijemo zamijeniti s osnovnom gnojidbom jer predsjetveno unosimo samo manje količine potrebnih hranjiva za rast i razvoj biljke, te je bez obavljene osnovne gnojidbe manji očekivani prinos kultura. Također se hranjiva predsjetveno unose u plići sloj tla te biljke ne razvijaju korijen u dublje slojeve i kod sušnih uvjeta one oskudijevaju u vlazi i hranjivima što može izazvati polijeganje i smanjeni prinos samih biljaka. Stoga je dobra predsjetvena i startna gnojidba nadogradnja i "produžena ruka" osnovne gnojidbe.

Foto: bigstockphoto.com


Tagovi

Predsjetvena gnojidba Petrokemija Dušična gnojiva Okopavine


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr