Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.10.2008.

S kukuruzom na nuli

  • 825
  • 39
  • 0

Na podravskim poljima počelo je kombajniranje kukuruza, a i prvi otkup tržnih viškova u silose đurđevačke Agro-natura i Sizima u Velikom Otoku, dok će Podravka početi s otkupom vjerojatno u ponedjeljak.

Seljačka briga

Iako je zbog nedavnih kiša porasla vlaga u zrnu seljaci očito nemaju vremena čekati jer se bliži jesenska sjetva, a meteorolozi pak najavljuju i nove oborine. Svjesni su i da će im to sniziti otkupne cijene, kojima ionako nisu zadovoljni.

Naime, Đurđevčani su krenuli sa 75 lipa na bazi suhog zrna kukuruza, dok Sizim još čeka za koliko će se odlučiti Podravka koja će ih, najavljeno je, priopćiti tek u petak. No, kako stvari stoje za vjerovati je da će se i ona prije prikloniti cijeni Đurđevčana nego neki dan spominjanih 90 lipa što je rezultat, tvrde, stanja na europskom tržištu i činjenice da se kukuruz, primjerice, u Mađarskoj plaća tek 65 lipa.

Te će cijene, kaže Dražen Čižmak iz Selnice, koji proizvodi kukuruz čak na sto hektara, uništiti seljake. Naime, po spomenutoj cijeni mogu se tek namaknuti osnovna ulaganja, a po istoj računici uz pretpostavljen prinos od osam tona po hektaru, za sav uložen rad te korištenje vlastite mehanizacije i zemlje seljacima u najboljem slučaju može ostati 600 kuna.

Na proljeće manje

Ako je riječ o najmu zemlje, onda je unaprijed zajamčen gubitak, pogotovo što stručnjaci, kaže Tatjana Međimurec iz Poljoprivredne savjetodavne službe, ne očekuju rekordni urod kukuruza kakvog žele proizvođači. Sve to će, tvrde seljaci, već u proljeće osjetno smanjiti sjetvene površine s kukuruzom, koji je ove godine zasijan na 40.000 hektara. Zato se većina, osobito stočari, odlučila na berbu klipa koji pohranjuju u koševe i sve raspoložive skladišne prostore.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priprema njive za novu sezonu sadnje krumpira.