Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 31.07.2019. 10:30
  • Međimurska, Mursko Središće

RWA pšenice pobijedile u prestižnom sortnom pokusu

RWA sorte su apsolutni pobjednici u ovom pokusu. Od tri najprinosnije sorte, čak dvije od njih su RWA sorte.

Foto: RWA Hrvatska
  • 1.339
  • 156
  • 0

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede - Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Čakovec, a na parcelama OPG Šopar Alena iz Murskog Središća, prošle jeseni posijan je pokus s čak 42 sorte pšenice od svih sjemenskih kuća. Pokus je skinut i izmjereni su prinos, sadržaj proteina i hektolitarska masa svake sorte.

RWA sorte su apsolutni pobjednici u ovom pokusu. Od tri najprinosnije sorte, čak dvije od njih su RWA sorte. Njihova nova sorta Tenor prva je u pokusu s prinosom od čak 11.540 kg po hektaru. Ovim su se još jednom potvrdili rezultati službenih pokusa Republike Hrvatske u kojima je Tenor također imao prinos zrna veći od 11.000 kg po hektaru. Tenor je nova golica koja će zamijeniti poznati Graindor.

Šopar Alen, Mursko Središće

Na trećem mjestu u pokusu nalazi se nova sorta Antigua s prinosom od 11.467 kg po hektaru. Antigua je potpuno nova visokoprinosna krušna pšenica krupnog zrna. Sorta je brkulja, po visini je oko 3 cm viša od sorte Sofru. I ostale RWA sorte ostvarilne su odlične rezultate koje možete vidjeti u donjem grafu.

U ovom pokusu primjenjena je i vrlo visoka agrotehnika pa su i rezultati sadržaja proteina jako dobri.

Napravljene su dvije varijante, jedna bez primjene tekućeg gnojiva UAN i druga u kojoj je UAN primijenjen 24. svibnja u količini od 80 litara po hektaru, razrijeđen s vodom u odnosu 2:3, odnosno 80 litara UAN-a i 120 litara vode po hektaru. Prosječno povećanje sadržaja proteina u varijanti u kojoj je primijenjen UAN, kod RWA sorti je iznosilo dobrih 1,4 %.

Najveći sadržaj proteina kod RWA sorti tretiranih UAN-om bio je kod sorte Izalco CS i iznosio je 16,3 %. Izalco je imao najveći sadržaj proteina u obje varijante u cijelom pokusu. Ova je sorta više nego uspješno zamijenila stari dobri Renan i potvrđuje da u odnosu na njega ima ne samo bolju kvalitetu, nego i veći prinos.

Na drugom mjestu od RWA sorti bio je Athlon sa sadržajem proteina od 16,0 %. Athlon je sorta koja ima odličnu otpornost na žutu hrđu, a zbog njegove dobre tolerantnosti na Fusarium pogodan je za uzgoj u uvjetima uskog plodoreda i u uvjetima jakog pritiska ove bolesti u kišnim godinama, kakva je bila ova godina. U donjem grafu možete vidjeti sve sadržaje proteina RWA sorti.


 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica RWA Pokus Prinos Sorte


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: [email protected] web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj radnji nastaje jedan proizvod utemeljen još 1569. godine i svojevrsni je brend zapada BiH, a kupuju ga i u Srbiji ;) Uskoro priča iz Varcar Vakufa, danas se ne zove tako :D