Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 28.01.2020. 12:00

RWA predstavio rezultate robusne sorte RGT SINFONIA, prinosi soje do 4,8 t/ha

Sorta soje RGT SINFONIA ima potencijal prinosa oko 5.000 kg po hektaru, a dobro uspijeva na pjeskovitim, laganim i srednje teškim tlima, navode iz RWA. Provjerite rezultate pokusa na četiri lokacije.

Foto: RWA Hrvatska
  • 579
  • 41
  • 0

Tvrtka RWA Hrvatska predstavila je sortu soje iz vegetacijske grupe I. Riječ je o robusnoj sorti RGT SINFONIA francuskog podrijetla, koja dostiže visinu oko 110 cm, a prve mahune se nalaze na visini oko 17 cm.

"Sorta ima vrlo dobru tolerantnost na viroze i Sclerotiniu. Boja cvijeta je ljubičasta, a hiluma crna. Masa 1.000 zrna je prosječna (oko 180 g), a zrno je ovalnog oblika. RGT SINFONIA ima potencijal prinosa oko 5.000 kg po hektaru, a pri sjetvi razmak između redova treba biti 50 cm. Ova sorta dobro uspijeva na pjeskovitim, laganim i srednje teškim tlima. Plodosmjena je vrlo bitna te ju je najbolje uzgajati između žitarica. Vremenski razmak od druge leguminoze mora biti pet do šest godina", objašnjava Goran Tonković iz RWA.

Dodaje i da je optimalno vrijeme sjetve početak travnja (temperatura tla 10˚C). Sjetva treba biti u fino pripremljeno i izravnato tlo. Preporučeni sklop u sjetvi je 60 klijavih zrna po metru kvadratnom (oko 120 kg po hektaru). Žetva je obično početkom listopada.

Pokus na četiri lokacije

"Zbog svoje vegetacijske grupe i visokog potencijala prinosa, jako je pogodna za sjetvu u istočnoj Hrvatskoj. U 2019. godini ovu sortu smo imali na četiri pokusne lokacije. Najveći prinos od 4.800 kg suhog zrna po hektaru ostvaren je kod OPG Pažur Anice iz Cerne u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a prosječan prinos je bio 4.360 kg po hektaru", napominju iz RWA.

U donjem grafu možete vidjeti rezultate prinosa i vlage u žetvi sa svih lokacija:

dc

U pokusu kod OPG Pažur Anice tvrtka RWA je imala svojih šest soja iz različitih vegetacijskih skupina, a sorta RGT SINFONIA je bila prva s prinosom suhog zrna od 4.800 kg po hektaru. Detalje su prikazali grafom:

Kako se da iščitati iz dostavljenih podataka, RGT SINFONIA je ostvarila prvo mjesto i u pokusu u Poljoprivrednoj zadruzi PZ UROD iz Srijemskih Laza, također u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prinos suhog zrna je bio 4.220 kg po hektaru, a vlaga u žetvi je bila 13,2%.

Niže su prikazani rezultati svih RWA sorti iz ovog pokusa:

Iz RWA naglašavaju kako već drugu godini za redom neprofitna organizacija Donau Soya organizira pokuse soje na površinama Poljoprivrednog Instituta Osijek: "Pored prinosa i vlage, mjeri se sadržaj proteina izražen na suhu tvar, sadržaj ulja izražen na suhu tvar i hektolitarska težina. RGT SINFONIA je ostvarila prosječan sadržaj proteina od 39,03%, prosječan sadržaj ulja od 22,13% i prosječnu hektolitarsku težinu od 71 kg po hektolitru."

Ove vrijednosti (ostvarene u 2019. i 2018. godini i njihov prosjek) prikazali su grafom:

Za više informacija obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

RWA Hrvatska RGT SINFONIA Soja Prinos Vlaga Sadržaj ulja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]