• Žitarice i uljarice
  • 20.01.2019. 09:00

Ruski izvoz suncokreta najniži u posljednjih osam godina

Dok Rusija smanjuje količinu izvezenog suncokreta, a na tržištu pšenice i dalje vlada zatišje, prerada uljane repice u Ukrajini je na rekordno visokoj razini, dok je izvoz brašna najmanji u posljednjih pet sezona.

Foto: Pixabay / nonnatthapat
  • 180
  • 19
  • 0

Rusija već drugu sezonu za redom smanjuje količine izvezenog suncokreta. U prva tri mjeseca sezone 2018/19 ta zemlja je u inozemstvo isporučila 4,6 tisuća metričkih tona, što je bio najmanji izvoz u posljednjih osam sezona. Kako procjenjuje UkrAgroConsult, ruski izvoz te uljarice će ove sezone iznositi 50-55.000 tona. Razlog je taj što su se značajne promjene dogodile u ovosezonskom obrascu ruskog izvoza suncokreta. Kina, koja do sada nije bila glavni kupac, postala je vodeći uvoznik s udjelom u izvozu od 24%. Turska je znatno smanjila uvoz iz Rusije i prepustila prvu poziciju Kini. Unatoč manjim kupovinama, glavni uvoznici su i dalje su Gruzija, Azerbejdžan i Uzbekistan s udjelima u ukupnom izvozu ruskog suncokreta od 17%, 13% i 13%.

Zatišje na ruskom tržištu pšenice

Cijene na ruskom tržištu pšenice su u prvom tjednu 2019. godine bile bez značajnih promjena. Kako javlja UkrAgroConsult tržište je u stvari tijekom tamošnjih blagdana bilo prazno, a cijene se nisu mijenjale. Ostali svjetski izvoznici pšenice postepeno obnavljaju svoje trgovačke aktivnosti, a raspoloživa strana potražnja prelazi s ruske na pšenicu drugih proizvođača. Trgovina na ruskom tržištu se po pravilu, nastavlja tek u drugoj polovici siječnja. Prema preliminarnim podacima sudionika na tržištu, izvoz ruske pšenice u prvoj polovici sezone 2018/19 (srpanj-prosinac) porastao je za 12% u odnosu na prethodnu godinu što je rekordna vrijednost za taj period.

Ruska vlada planira subvencionirati izvoz žitarica iz pojedinih regija

Prema preliminarnim podacima Državne službe za statistiku Rusije, pšenica iz 2018. godine premašila količinu od 72 milijuna tona što će sigurno doprinijeti ruskim izvoznim mogućnostima. Međutim, treba uzeti u obzir da su konačni podaci o usjevima za 2017. godinu bili niži od preliminarnih. Važno je napomenuti da ruska vlada planira subvencionirati isporuku žitarica iz pojedinih regija od 1. veljače do 1. rujna 2019. godine.

Egipat kupio veliku pošiljku ruske pšenice

Egipat je 9. siječnja od Rusije kupio 415.000 tona mlinske pšenice, koja će biti isporučena krajem veljače ili početkom ožujka. Pritom je postignuta prosječna cijena od 264,87 dolara po metričkoj toni. Treba spomenuti i to da je na prethodnom tenderu cijena bila 263,90 $/t, te dodati da je Egipat, također, kupio 120 kilotona mlinske pšenice iz Ukrajine i Rumunije, koja će biti isporučena od 11. do 20. veljače 2019. godine.

Prerada uljane repice zadržala rekordno visoku razinu

Proizvodnja nafte od uljane repice u Ukrajini je u studenom 2018. godine iznosila 0,9 tisuća tona, što je značajno povećanje u odnosu na 0,6 tisuća tona koliko je proizvedeno u listopadu. Zbog snažne prerade uljane repice početkom ove tržišne godine, ukupna proizvodnja u pet mjeseci (srpanj-studeni) je i dalje rekordna i iznosi 124,4 tisuća tona ​​i za 57,3% je veća u odnosu na prošlogodišnjih 79,1 kilotona. prenosi UkrAgroConsult

Najmanji izvoz ukrajinskog brašna u posljednjih pet godina

Ukupne izvozne pošiljke ukrajinskog brašna ove sezone su na najnižoj razini još od sezone 2013/14. Ukrajinski izvoznici su prema podacima UkrAgroConsult-a u periodu srpanj-studeni 2018/19 u inozemstvo isporučili 94,3 tisuća tona tog prehrambenog proizvoda, što je za 54,4% manje nego u istom periodu lani. Iako je Kina ostala najveći kupac ukrajinskog brašna, izvoz na to tržište pao je više od tri puta tijekom prvih pet mjeseci nove sezone. Najveći pad u tom periodu dogodio se u izvozu u Somaliju, koja je uvezla svega 1,6 tisuća tona, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati također smanjili kupnju tijekom tih mjeseci za 71%.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Suncokret Pšenica Uljana repica Brašno Rusija Ukrajina Egipat Tržište Uvoz Izvoz


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi