Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 24.02.2015. 18:25

Ruska pšenica i britanski ječam osvojili tržište

Usprkos restrikcijama u sezoni 2014./2015., Rusiji se smiješi uspješan izvoz pšenice. S druge strane, britanska pšenica ne može naći kupca, dok je ječam prevladao izazove promjene valuta i konkurenciju. Proljetna sjetva francuskog jarog ječma obećava.

  • 521
  • 45
  • 0

Unatoč nedavnim restrikcijama Rusije na izvoz žitarica za ostatak sezone 2014./2015., ta zemlja i dalje, prema sadašnjim analizama, ide ka većem izvozu pšenice nego prošle sezone. Podaci ruske poljoprivredne savjetodavne službe SovEcon pokazuju da se očekuje sezona izvoza pšenice do preko 21Mt u 2014./15., u usporedbi s 18.3Mt prošle sezone i približni rekord.

Između srpnja i siječnja, Rusija je izvezla 18.5Mt pšenice (12.6Mt u 2013./14.), a posljedično, tijekom perioda od veljače do lipnja još se očekuje za izvoz preko 2Mt pšenice, jer su trgovci dužni ispuniti prethodno dogovorene ugovore.

Rusija je započela sezonu iznimno brzim tempom izvoza, pa se očekuje da će to nadoknaditi usporavanje transporta pšenice za ostatak sezone. Osim toga, u siječnju 2015., zabilježena je najveća količina izvezene pšenice, jer su, kako se čini, trgovci isporučivali unaprijed - prije uvođenja izvoznih poreza.

Francuski jari ječam ide ranije i bolje ove godine

Francuski poljoprivrednici posijali su do 16. veljače devet posto proljetnog ječma predviđenog za ovogodišnju žetvu, tako da je početak sjetve dosta ubrzan, s obzirom na prošlu godinu. Francuska, koja je top proizvođač žita u Europskoj uniji, doživjela je uglavnom blage uvjete ove zime, a bez jake kiše koja je prije godinu dana odgodila proljetnu sjetvu.

Jari ječam prva je proljetna žitarica zasijana u Francuskoj, s uobičajenim razdobljem sjetve od sredine veljače do sredine ožujka. Ranije posijane zimske žitarice ostale su u dobrom stanju, a njihov razvoj je daleko ispred onoga prošle godine u isto vrijeme. Sve ukazuje na dobar urod.

Procjenjuje se da je 91 % usjeva meke pšenice, koja predstavlja većinu zasijanih francuskih usjeva, u dobrom ili izvrsnom stanju, dok je 95 % njih ušlo u fazu izdanaka, za razliku od 89 %, koliko je bilo prije godinu dana.

Vrijeme istječe za britansku pšenicu

Izvozni tempo pšenice Velike Britanije u sezoni 2014./2015. bio je razočaravajuć. Povećana konkurencija i mijenjanje valuta stvorili su veliki izazov pa je problem izvoza i više nego prisutan. Velika Britanija je bila ukupni neto uvoznik za prvu polovicu 2014./15., a tome su pridonijele i niže razine proteina u pšenici te je u tom smislu pogođena i kvaliteta prehrambenih proizvoda.

Za razliku od pšenice, izvoz ječma obećava. Iako je kumulativni izvoz do kraja prosinca bio neznatno ispod prošlogodišnje razine (742.7Kt naprama 776.8Kt ), udio izvoza ječma u odnosu na proizvodnju je isti (11 %). Dobra kvaliteta britanskih usjeva ječma ove sezone također je značila da su uvozni zahtjevi bili niski.

Udio britanskog ječma otpremljenog u EU zemlje od srpnja do prosinca bio je veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine (63 % naspram 51 % u 2013./14.), dok je izvoz u zemlje izvan Unije bio puno niži (37 % u usporedbi s 49 %). Dakle, za razliku od pšenice, čini se da je ječam prevladao izazov kretanja valuta i natjecanje s drugim proizvođačima u EU.


Tagovi

Rusija Izvoz Francuska pšenica Jari ječam Ugovori Meka pšenica Blaga zima Trgovci žitaricama Proljetna sjetva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!