Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carina
  • 24.12.2020. 07:30
  • Rusija

Rusija uvodi carinu od 30% i na izvoz soje

Rusija ove godine pojačava inozemnu prodaju te uljarice i mogla bi povećati isporuku za 70% na godišnjoj razini na više od 1,5 milijuna tona.

Foto: Renata Prusina
  • 498
  • 351
  • 0

U Rusiji je odobrena izvozna carina za soju od 30%, prenosi bloomberg pozivajući se na Interfax newswire i njihov neimonovan izvor. Tarifa koja se odnosi na svu soju čija je cijena viša od 165 eura po toni, stupit će na snagu 1. veljače i trajati do 30. lipnja.

Rade i na suzbijanju naglog rasta cijena osnovnih namirnica poput kruha, brašna, šećera i sunockretovog ulja, na što je ranije ovoga mjeseca upozorio njihov predsjednik Vladimir Putin.

Rastu isporuke soje za 70%

Također, njihova je Vlada predložila porez od 25 eura po toni pšenice od 15. veljače do 30. lipnja iduće godine. Osim toga, potpisala je i sporazum s proizvođačima suncokretovog ulja i šećera o stabilizaciji cijena.

Raste cijena pšenice - razlog ruski porez na izvoz?

Kada je riječ o soji, Rusija ove godine pojačava inozemnu prodaju te uljarice i mogla bi povećati isporuku za 70% na godišnjoj razini na više od 1,5 milijuna tona. Kina i Bjelorusija njihova su glavna izvozna odredišta.

2 milijuna tona soje s ilegalno iskrčenog zemljišta

Istovremeno, na globalnom tržištu soje dolazi do značajnih promjena. Naime, radi transparentnije trgovine neke prehrambene tvrtke, kao i one za stočnu hranu ne žele više koristiti ovu grahoricu uzgojenu na područjima gdje su zbog nje iskrčene šume. Među njima su Tesco, Walmart, Unilever i McDonald's koje su pozvale glavne distributere da prestanu trgovati ovom uljaricom poveznom s krčenjem šuma u brazilskom Cerradu, velikoj savanskoj regiji i vitalnom skladištu ugljika, piše reuters.

Potpisnici izjave o potpori Cerrado Manifesta kojima su se pridružile još 163 tvrtke, u studenom su poslali pismo korporacijama Archer Daniels Midland Co, Bunge Ltd, Louis Dreyfus Company, Cargill Inc, COFCO International i Glencoreu kako bi zaustavili izvoz soje s područja Cerrada nakon 2020. godine. Do sada odgovor nisu dobili. 

Inače, Brazil je najveći izvoznik soje, a u spomenutoj regiji se proizvodi oko 60%. Prirodna vegetacija u tom dijelu države igra presudnu ulogu u skladištenju ugljičnog dioksida. Izgaranje fosilnih goriva i uništavanje šuma povećava emisiju ugljika, zagrijava klimu i doprinosi porastu razine mora. Osim toga, prijetnja je i divljim životinjama, ali i biljkama.

Zemljoposjednici u Cerradu su zakonom zaštićeni i mogu iskrčiti do 80% autohtone vegetacije. Podsjećamo, 2 milijuna tona soje proizvedene na ilegalno iskrčenom zemljištu svake godine stigne u zemlje EU.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Rusija Carina Brazil Izvoz soje Krčenje šuma


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]