• Izvoz žitarica
  • 31.03.2020. 15:00

Rusija smanjuje kvote na izvoz žitarica?

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, a uglavnom ju izvozi na Bliski Istok, Afriku i Aziju. U razdoblju od srpnja do prosinca 2019. izvezla je 25,2 milijuna tona pšenice, raži, ječma i kukuruza.

Foto: JumpStory
  • 1.063
  • 47
  • 0

Rusko ministarstvo odlučilo je smanjiti kvotu na izvoz žitarica za razdoblje od travnja do lipnja 2020. godine. U tim će se mjesecima moći izvesti ukupno 7 milijuna tona, izvještava Devdiscourse.

Ako ju odobri vlada, ova bi mjera obuhvatila glavne vrste žitarica kao što su pšenica, raž, ječam i kukuruz. Iz ministarstva navode kako bi tako osigurali stabilnost domaćeg tržišta hrane za vrijeme pandemije.

Najveći izvoznik pšenice na svijetu

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, a uglavnom ju izvozi na Bliski Istok, Afriku i Aziju. U razdoblju od srpnaj do prosinca 2019. izvezla je 25,2 milijuna tona pšenice, raži, ječma i kukuruza.

Između 1. siječnja i 26. ožujka taj je izvoz iznosio 7,2 milijuna tona. Do kraja godine, kako tvrde iz ministarstva, urod bi žitarica, ako ga ne uništi trenutno stanje trebao iznositi 118 milijuna tona, a izvoz u marketinškoj sezoni 2019/2020. dosegnuti 45 milijuna tona.

Rusija lani prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

Proizvodnja pšenice posljednjih je godina porasla u Rusiji uslijed većih investicija u poljoprivrednu proizvodnju čime se želi anulirati negativan efekt sankcija sa zapada, uvedenih 2014. nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

U 2018. godini izvezla je pšenice više nego bilo koja zemlja ikad i to u količini od 36,6 milijuna tona, a iz ministarstva procjenjuju kako će se proizvodnja  do 2035. godine povećati na 150,3 milijuna tona.


Tagovi

Žitarice Rusija Izvoz Kvote Proizvodnja Izvoz žitarica Uzgoj pšenice


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izabrali smo 10 finalista #mojepovrće

Dragi naši. Žiri Agroklub odradio je težak posao i izabrao 10 finalista igre #mojepovrće. Deset naj su: Marija Balog  Filipa Beroš Marina Buk Elvis Horvatinović Dragana M...

Pročitaj cijelu bilješku