Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 26.02.2018. 07:30

Rusija ruši SAD s trona svjetskog lidera u izvozu pšenice?

Prema podacima analitičara, ruski izvoz je blizu da dostigne rekornih 50 milijuna tona pšenice, čime ta zemlja ozbiljno konkurira da povrati poziciju svjetskog lidera po izvozu krušnog zrna.

  • 581
  • 78
  • 0

Ruski izvoz žitarica je blizu da dostigne rekordnih 50 milijuna tona, izjavio je direktor analitičkog centra SovEcon Andrej Sizov. Rusija je lani Sjedinjenim Američkim Državama priznala status svjetskog lidera u izvozu pšenice, ali tamošnje Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će Rusija povratiti taj status krajem ove poljoprivredne godine. Prema podacima stručnjaka, Rusija je od početka sezone  (od 1. srpnja 2017. do kraja siječnja 2018) izvezla 48 milijuna tona u usporedbi s 37,7 milijuna tona koliko je ta zemlja izvezla tijekom čitave prethodne sezone.

 

Rusija: Cijene visokoproteinske pšenice na najvišoj razini od studenog 2015.

 

Izvozne cijene ruske pšenice su i tijekom prethodnog tjedna nastavile rasti. Ovisno o klasi, vrijednost mlinske pšenice je u prosjeku porasla za 1-2 dolara po toni, pa je pšenica s 12,5% proteina dostigla cijenu 198-200$/t, dok se pšenicom s 11,5% proteina trgovalo po cijeni od 190-193$/t. Kako izvještava UkrAgroConsult rusko izvozno tržište i dalje podržava rast cijena krušnog zrna na globalnom nivou i konstantna jaka potražnja ključnih uvoznika. Treba spomenuti to da Egipat i dalje dominira kao glavni uvoznik ruske pšenice, a na listu uvoznika žita iz Rusije upisala se i Indonezija.

 

Kuvajt postao uvoznik ukrajinskog sojinog ulja

 

Ukrajina je tijekom prosinca prošle godine izvezla 11,5 tisuća tona sojinog ulja, što je malo više u odnosu na studeni kada je izvezeno 11,2 tisuća tona. Prema podacima koji je objavio UkrAgroConsult ukupan ukrajinski izvoz ulja od soje smanjen je na 44,2 tisuća tona, što je za 19% manje nego prošle sezone kada je Ukrajina izvezla 54,6 tisuće tona sojinog ulja. Zemlje  Europske unije i dalje ostaju glavno tržište za izvoz tog poljoprivrednog proizvoda s udjelom od 56%, a treba dodati da Kina, takođe, nastavlja ubrzavati kupovinu te robe iz Ukrajine jer su kineski uvoznici povećali potražnju za više od četiri puta i uvozom ukrajinskog sojinog ulja podmiruju više od 33% svojih potreba za tim proizvodom.

 

Bugarska: Tržište suncokreta oslabilo prošli tjedan

 

Nakon dvotjednog rasta cijena suncokreta na bugarskom tržištu, taj trend je tijekom prethodnog tjedna znatno promijenjen. To je ohrabrilo poljoprivrednike da intenziviraju prodaju i pojačaju trgovanje tom uljaricom. Kako izvještava UkrAgroConsult, glavni međudržavni faktor za pad cijena bugarskog suncokreta bila je slaba nacionalna valuta u odnosu na američki dolar, pa je cijena suncokreta na tržištu bugarske u prosjeku pala za oko 7 dolara po toni i tjedno trgovanje zatvorila s vrijednošću od 347$/t.

 

Izvoz ječma iz Rumunjske veći za trećinu

 

Rumunjska je tijekom siječnja 2018. godine izvezla 11,2 tisuća tona ječma, što je za 34% više nego u prosincu prošle godine kada je izvezeno 8,34 tisuća tona te žitarice. Ključna izvozna destinacija u prethodnom periodu za tu zemlju bila je Libija, navodi se u izvještaju UkrAgroConsult-a, ali se i dodaje da je Saudijska Arabija i dalje glavni uvoznik rumunjskog ječma s uvozom od 393,2 tisuće tona. Ovome treba dodati i to da je Iran lani iz Rumunjske uvezao 186,4 tona ječma, te da je Španjolska utrostručila kupovinu zbog slabih prošlogodišnjih prinosa.

 

Foto: Blake Gumprecht / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Tržište Žitarice Uljarice Rusija SAD


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo