Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 16.10.2016. 12:00

Rusija rekorder u proizvodnji žitarica

Proizvodnja pšenice se očekuje na rekordnoj razini od 69,5 milijuna tona što je više nego što je ranije prognozirano, a to je za 13% povećana proizvodnja u odnosu na onu 2015.

  • 1.974
  • 256
  • 0

Ukupna proizvodnja žitarica u Rusiji, u 2016, godini, očekuje se na razini od 111 milijuna tona, što je za 8% veća proizvodnja nego u 2015, godini. Veća proizvodnja prostignuta je prvenstveno zbog povoljnih vremenskih uvjeta tijekom zime i proljeća.

Proizvodnja pšenice se očekuje na rekordnoj razini od 69,5 milijuna tona što je više nego što je prognozirano ranije, a to je za 13% veća proizvodnja u odnosu na onu 2015. godine. Iako je veći prinos, kvaliteta pšenice je manja.

U odnosu na 2015, očekuje se manji rast u proizvodnji kukuruza koji se procjenjuje na 13,5 milijuna tona. To je rast u odnosu na prošlu godinu od 3%. Veće količine kukuruza postignute su najviše zahvaljujući povećanim zasijanim površinama. Nasuprot proizvodnji pšenice i kukuruza proizvodnja ječma je smanjena za 2%, navodi FAO.

Najveći izvoznik pšenice u svijetu u 2016/17

U tržišnoj 2016/17 očekuje se i rekodan izvoz žitarica, u količini 39 milijuna tona, što je za 16% iznad prethodno dostignutog maksimuma u 2015/16. godini. Rekordna domaća proizvodnja i ukidanje izvoznih carina su razlozi za povećanje izvoza. Osim toga, očekuje se da će se mogućnost izvoza pšenice iz Europske unije, glavnog konkurenta Federaciji Rusije u regiji Crnog mora, znatno smanjiti zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Kao rezultat toga, procenjuje se da će pšenica biti isporučena u količini 29,5 miljuna tona što bi Rusiju učinilo najvećim izvoznikom pšenice u svijetu u 2016/17. Izvoz kukuruza se prognozira u količini 4,5 milijuna tona što je za 500,000 tona manje nego u tržišnoj 2015/16. godini.

Cijene pšenice u rujnu u blagom porastu

Ograničene zalihe visokokvalitetne pšenice i jake kiše u centralnim dijelovima države dovele su do povećanja cijena na domaćem tržištu za 3% u rujnu. Međutim, cijene pšenice namijenjene izvozu imale su male neto izmene u rujnu i neznatno su podržale nastavak prodaje Egiptu.


Tagovi

Rusija Rekord


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistra je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije