Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 07.01.2018. 16:30

Rusija proizvela oko 86 miljuna tona pšenice

Ruski ratari su ove godine proizveli gotovo 86 milijuna tona pšenice i ostvarili izvoz krušnog zrna od 27,1 milijuna tona. Namjera Rusije je uskoro povratiti lidersku poziciju po izvozu pšenice. Ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda premašio je 16,4 milijardi dolara, dok je izvoz uljane repice iz Bugarske istovremeno u padu.

Foto: Sven Paas / Flickr
  • 608
  • 60
  • 0

Kako je priopćilo rusko Ministarstvo poljoprivrede, ratari u toj zemlji su ove godine požnjeli 85,8 milijuna tona pšenice. Inače u cijeloj zemlji je prerađeno 140,5 milijuna tona žitarica i ostvaren prosječan prinos od 3,05 t/ha, dok je lani prerađeno 125,8 milijuna tona s prosječnim prinosom 2,74 tone po hektaru.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev je ranije rekao da se Rusija nada da će u sezoni 2017/18. povratiti svjetsko liderstvo u izvozu pšenice. Ta zemlja je u 2017. godini izvezla rekordnih 35,5 milijuna tona žitarica, od toga 27,1 milijuna tona pšenice, tako da je tik iza Sjedinjenih Američkih Država koje s 28,1 milijuna tona trenutno drže vodeću poziciju na svijetu kada je riječ o izvozu pšenice.

Rast proizvodnje žitarica u Rusiji od 11%

Prema proračunima Službe državne statistike Rusije, ruski proizvođači su u 2017. požnjeli ukupno 134,1 milijuna metričkih tona žitarica. To je rast od 11,1% u odnosu na 2016. godinu kada je s ruskih njiva skinuto 120,7 milijuna tona žitarica. U obzir je uzeto i 93,9 milijuna tona žitarica (uključujući i kukuruz) koje su uzgajali poljoprivredni kombinati, zatim 39,2 Mt žitarica s privatnih komercijalnih farmi i milijun tona žitarica koje su proizvedene na obiteljskim gospodarstvima.

Ovogodišnji ukrajinski poljoprivredni izvoz već premašio 16 milijardi dolara

Izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u razdoblju siječanj-studeni ove godine porastao je za 2,7 milijardi dolara ili 19% u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 16,4 milijardi dolara. Vanjskotrgovinski promet poljoprivrednih proizvoda u tom periodu dostigao je 20,5 milijardi dolara s udjelom od 4,1 milijarde dolara. Geografska struktura izvoza ukrajinskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostala je nepromijenjena. Udio europskih zemalja iznosio je 31,8% ili 5,2 milijarde dolara, a afričkih zemalja 14,5% ili 2,4 milijarde dolara.

Dugoročni izgledi za proizvodnju uljane repice u Bugarskoj sumnjivi

U aktualnoj sezoni (2017/18) u Bugarskoj bilježi se smanjenje količina uljane repice od 8,5% i pad prinosa od 4%. Treba reći i to da preko 97% bugarske uljane repice ide u izvoz, jer i dalje vlada velika potražnja iz europskih zemalja. Međutim, ovosezonski rast proizvodnje repice kod ključnih proizvođača EU, zajedno s aktivnom ukrajinskom opskrbom na europsko tržište, glavni su faktori smanjenja izvoza u Bugarskoj od 16,3%. Prema trenutnim prognozama, količina domaće uljane repice će ove sezone ostati na prošlosezonskoj razini.

Prema izvješću Europske komisije, repica će izgubiti svoje liderstvo među uljaricama u EU u narednom desetljeću. Uzimajući u obzir ove prognoze, uzgoj repice u Bugarskoj pratit će trend opadanja dugoročno, ali to ne isključuje mogućnost postizanja uspješnih proizvodnih godina zbog aktualnih faktora.

Foto: Sven Paas / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.