• Žitarice i uljarice
  • 02.01.2019. 13:30

Rusija proizvela 16% manje pšenice nego lani, ali ne planira ograničavanje izvoza

Rusija je u 2018. godini proizvela 16% manje pšenice u usporedbi s rekordnom 2017. godinom. Usprkos tome, neće biti ograničavanja izvoza.

Foto: Pixabay/analogicus
  • 571
  • 44
  • 0

Prema preliminarnim procjenama ruskog Federalnog zavoda za statistiku - Rosstatžetva pšenice u Rusiji u 2018. godini smanjena je za 16% u odnosu na 2017. i iznosila je 72 milijuna tona. Žetva raži je također manja gotovo za četvrtinu, na 1,9 milijuna tona, dok je prinos ječma pao za 17,7% u odnosu na lani i iznosi 16,9 megatona. Rosstat dodaje da je žetva zobi i kukuruza smanjena za 13,7% i 15,5%, na sedam milijuna i 11 milijuna tona.

Istovremeno žetva riže u Rusiji porasla je za 5,2% na preko milijun tona, dok je žetva soje porasla za 8,4% na 3,9 milijuna tona. Ruska proizvodnja krumpira bila je nešto manje uspješna, povećavši se za samo 3,3% na 22,4 milijuna tona. S druge strane, u 2017. godini Rusija je imala rekordnu žetvu pšenice od 85,8 milijuna tona, priopćilo je rusko Ministarstvo poljoprivrede.

Rusija ne planira izvozna ograničenja za pšenicu

Rusko ministarstvo poljoprivrede također je povećalo svoju prognozu za izvoz žitarica u sezoni 2018/19 na 42 milijuna tona, od čega će 14 milijuna tona biti izvezeno u periodu od siječnja do lipnja. Postojale su špekulacije da bi Rusija, kao najveći svjetski izvoznik pšenice, mogla ograničiti izvoz te žitarice kasnije tijekom sezone, koja je počela 1. srpnja 2018. godine. Međutim, rizici od bilo kakvih ograničenja su se smanjili od rujna. Ranije se očekivalo da će ruski izvoz žitarica iznositi između 38 milijuna i 39 milijuna tona, uključujući 35 milijuna tona pšenice. Ministarstvo poljoprivrede te zemlje nije dalo konkretnu procjenu za izvoz pšenice, ali bi se to moglo dogovoriti na sastanku velikih trgovaca i predstavnika ministarstva zakazanom za veljaču.

Ukrajinski poljoprivrednici izvezli 22 milijuna tona žitarica

Ukrajinski poljoprivrednici su od početka tržišne sezone 2018/19 to jest do 26. prosinca izvezli oko 22 milijuna tona žitarica. Kako je izvijestilo tamošnje Ministarstvo agrarne politike i hrane, Ukrajina je u inozemstvo isporučila 10 milijuna tona pšenice, zatim 3,1 milijuna tona ječma i 8,1 milijuna tona kukuruza. Osim toga, poljoprivrednici su u izvještajnom periodu na strana tržišta isporučili 117,4 tisuća tona pšeničnog brašna.

Zalihe soje i uljane repice u Ukrajini manje od prošlogodišnjih

Prema aktualnim podacima Državne službe za statistiku, zalihe suncokreta u Ukrajini na su 1. prosinca 2018. godine iznosile su 778 tisuća tona, što je 15,4% više u usporedbi s istim periodom lani, 674 tisuća tona. Kako prenosi UkrAgroConsult, zalihe sojine sačme pale su za 0,8% na godišnjoj razini i iznosile 113 tisuća tona, a zalihe uljane repice uljane su na dan podnošenja izvješća pale za 14,1% u odnosu na prethodnu godinu 199,2 tisuće metričkih tona.

Kina nastavila uvoz ukrajinskih peradarskih proizvoda

Narodna Republika Kina ukinula je zabranu uvoza ukrajinskih peradarskih proizvoda. To se odnosi na ukidanje zabrane uvoza mesa peradi i proizvoda od peradi u Kinu. Ranije je zabilježeno je da je najmnogoljudnija zemlja svijeta zabranila uvoz ukrajinskih peradarskih proizvoda u periodu 2005-2006. zbog ptičje gripe. Ustvari, ukidanje zabrane je jedan od preduvjeta za otvaranje tržišta, ali ne i nastavak opskrbljivanja ukrajinskom peradi i peradarskih proizvoda. Ukrajina do sada nije izvozila te proizvode u Kinu, a priopćeno je i da je Ukrajina dobila odobrenje za izvoz mesa peradi i prerađevina, kao i svježih jaja u Singapur.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za... Pročitaj više »

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Kukuruz Soja Ječam Žitarice Uljarice Rusija Ukrajina Kina


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi