Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 26.12.2017. 07:30

Rusija ponovila lanjski urod šećerne repe

Rusija je ove godine ponovila lanjski urod šećerne repe od 51,2 milijuna tona. S druge strane, USDA prognozira pad prinosa uljarica u Rusiji, ali i drugim državama Crnomorske regije. Svijetla točka je Rumunjska, koja iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje i izvoza suncokreta, dok Ukrajina ima velike probleme s izvozom uljarica.

Foto: ksvrbrg/Flickr
  • 640
  • 44
  • 0

Prema podacima ruskog Ministarstva poljoprivrede, vađenje šećerne repe u čitavoj zemlji је završeno. S 1.172,2 tisuća hektara prikupljeno je 51,2 milijuna tona šećerne repe, s prosječnim prinosom od 21,8 tona/ha.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) je u prosinačkom izvještaju smanjilo prognoze za proizvodnju suncokreta i soje, u zemljama Crnomorske regije za sezonu 2017/18. Kako izvještava UkrAgroConsult, to smanjenje se najviše odnosilo na Rusiju, pa je prognozirani prinos suncokreta u toj zemlji smanjen na 10,5 milijuna tona i taj pad bi, kako je rečeno, trebalo biti oko 500 tisuća tona.

USDA prognozira manji urod soje i suncokreta u Crnomorskoj regiji

USDA, također predviđa da će ukupna proizvodnja suncokreta u sezoni 2017/18 u crnomorskoj regiji biti oko 26,4 milijuna tona jer će se, kako stoji u izvještaju, proizvodnja soje u Rusiji smanjiti za 200 tisuća tona na 3,5 milijuna tona, dok se očekuje da će ukupan prinos te uljarice u čitavoj Crnomorskoj regiji iznositi 7,58 milijuna tona. Kada je riječ o proizvodnji uljane repice, prema prosinačkom izvještaju, prognoza njene proizvodnje je ostala nepromijenjena, odnosno 4,22 milijuna tona.

Venezuela uvezla 60.000 tona ruske pšenice

Venezuela je povećala svoje rezerve pšenice nakon što joj je Rusija isporučila oko 60.000 tona te žitarice. U Puerto Cabello stigla su dva teretna plovila sa pšenicom, kao rezultat sporazuma koji su potpisali venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro i ruski predsjednik Vladimir Putin. To je druga pošiljka koja dolazi u Venezuelu jer je prvi brod sa 30.000 tona ruske pšenice već stigao u Venezuelu u rujnu.

Izvoz ukrajinskog kukuruza devet puta manji nego lani

Ukrajina je u listopadu ove godine izvezla 2,5 tisuće tona suncokreta, što je za 30,5% manje nego u rujnu (3,6 tisuće tona) i gotovo devet puta manje nego u listopadu 2016. godine, kada je izvezeno 21,9 tisuća tona. Izvozne isporuke za prva dva mjeseca sezone 2017/18 iznose 6,1 tisuća tona i četiri puta su manje u usporedbi s rujnom i listopadom prošle godine kada je iz Ukrajine izvezeno 25 tisuća tona suncokreta.

Ukrajinu muči pad broja zemalja uvoznika suncokreta

Ukrajinski izvoz suncokreta se ove godine suočava sa smanjenjem broja postojećih tržišta. Kao i ranije, glavno tržište je Europska unija (79% ukupnog izvoza). Međutim, dodatni problem je to što je drugi top uvoznik ukrajiskog kukuruza Turska (10%) smanjila kupovinu na 17,6 tisuća tona, jer je od 2016. godine prioritet te zemlje da poveća vlastitu proizvodnju te uljarice.

Indija najveći uvoznik suncokretovog ulja iz Ukrajine

S druge strane, prema izvještaju ukrajinske Državne fiskalne službe, izvoz suncokretovog ulja je od siječnja do studenog iznosio 5,35 milijuna tona. Najviši uvoznici ukrajinskog suncokretovog ulja bili su Indija, koja je uvezla 1,93 milijuna tona ulja, zatim Kina sa 548,4 tisuće tona i Španjolska koja je kupila 520 tisuće tona suncokretovog ulja iz Ukrajine.

Rumunjska je ključni izvoznik suncokreta u treće zemlje

Rumunjski poljoprivrednici su sve zainteresiraniji za sjetvu uljarica. I ove sezone glavnu ulogu u sjetvenoj strukturi imat će uljarice, a prije svih, već po tradiciji suncokret. U sezoni 2017/18. Rumunjska je ostala najveći proizvođač suncokreta među članicama Europske unije. Naime, ta zemlja je nedavno dijelila prvo mjesto s Mađarskom, koja je sakupila 1,9 milijuna tona, a tome su doprinijeli povoljni vremenski uvjeti i optimalna količine padalina tijekom ljeta. U 2017. udio Rumunjske u ukupnoj proizvodnji suncokreta EU porastao je na 25% u odnosu na 23% u 2016. godini.

Foto: ksvrbrg/Flickr


Povezane biljne vrste

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Rusija Šećerna repa Urod Uljarice Suncokret Rumunjska Ukrajina Uvoz Izvoz Žitarice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.