Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 05.10.2019. 15:00

Rusija od izvoza žitarica zarađuje oko 20 milijardi dolara godišnje

Izvoz žitarica iz Rusije premašit će 47 milijuna tona u poljoprivrednoj 2019 - 2020. sezoni, procjene su Ruske unije za žitarice. Rusija sada od izvoza žitarica zarađuje oko 20 milijardi dolara godišnje - više nego što zarađuje od izvoza oružja.

Foto: Depositphotos/Rostovdriver
  • 914
  • 119
  • 0

Izvoz žitarica iz Rusije premašit će 47 milijuna tona u poljoprivrednoj 2019 - 2020. sezoni, procjene su Ruske unije za žitarice. Aktivnosti izvoza RGU smatra nejasnim, mada se pretpostavlja da bi izvoz mogao porasti u drugoj polovici 2019. godine, zbog deflacije domaćih cijena žitarica. Unija procjenjuje da će žetva žitarica 2019. iznositi 121 milijun tona. Rusija sada od izvoza žitarica zarađuje oko 20 milijardi dolara godišnje - više nego što zarađuje od izvoza oružja. Kombinirani izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2018. godini porastao je za 20%, na 25,9 milijardi dolara, što je skoro dvostruko više od izvoza oružja.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u srpnju da će ruska proizvodnja žitarica potencijalno porasti do 150,3 milijuna tona do 2035. godine, a prema nacrtu strategije koja uključuje ulaganje više milijardi dolara u taj sektor, za strukturu žitarica i logistiku. Strategija 2035. godine stajat će više od 4,4 bilijuna rubalja (70 milijardi dolara) i privući privatne investitore, zajmove i financiranje države, navodi se u priopćenju ministarstva.

Istovremeno, predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle godine da želi da ruski izvoz žitarica bude najviše do 45 milijardi dolara do 2024. godine. Rusija bi proizvela 140 milijuna tona žitarica do 2035. godine u osnovnom scenariju nacrta strategije, istovremeno izvozeći 55,9 milijuna tona. U optimističnom scenariju, proizvodnja bi mogla porasti na 150,3 milijuna tona s ukupnim izvozom od 63,6 milijuna tona, navodi UkrAgroConsult.

Stabilizacija cijena ruske pšenice 

Unatoč rastućim cijenama na svjetskom tržištu, izvozne cijene ruske pšenice su se stabilizirale, prenosi Black Grain Sea. Na ruskom tržištu i dalje dominiraju nezgodni faktori, kao što su slaba strana potražnja za ovo doba sezone, obilna ponuda na svjetskom tržištu pšenice, konkurencija od europskih dobavljača, kao i unutar crnomorske regije. Domaće cijene ne padaju značajno (100 do 200 rubalja/t od početka rujna).

Daljnje smanjenje, prema procjenama USDA, za rusku pšenicu, ne podrazumijeva povećanje cijena. USDA je ponovo smanjila prognozu za još pola milijuna tona, na novi tržišni minimum od 72,5 milijuna tona. Istovremeno, procjena izvoza ostala je nepromijenjena, na 34 milijuna tona.

Žetva suncokreta u Ukrajini za 45% veća nego prošlogodišnja

Sjetva ozimih usjeva je ubrzana (za 23,3% u odnosu na prošlu godinu). Sjetva uljane repice je za osam posto ispred prošle godine, navodi UkrAgroConsult. Žetva kasnih usjeva, na primjer žetva kukuruza, ubrzana je na 5,9% u odnosu na prošlu godinu, s prinosom 6,0% većim u odnosu na 2018. godinu. Žetva heljde ubrzala se na 28,5% u odnosu na prošlu godinu, s prinosom 6,0% većim nego u 2018. Žetva prosa ubrzana je na 93,9% u odnosu na prošlu godinu, s 18,1% većim prinosom u odnosu na 2018. godinu. Žetva suncokreta ubrzana je također (za 45,3% ispred 2018. godine), a njegov prinos i proizvodnja, bili su veći za 4,8%, odnosno 52,0% na godišnjoj razini. Žetva soje je 80,8% ispred prošle godine, uz 5,5% niži prinos nego u 2018. godini.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz žitarica Izvoz pšenice Kvalitet žita Evropski dobavljači Ukrajinsko tržište soje Setva ozimih useva Kanadska kanola


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]