Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 14.05.2018. 07:30

Rusija i dalje ruši rekorde, izvoz uljane repice najveći ikad

Rusija je u prvih šest mjeseci ove sezone izvezla tri puta više uljane repice nego tijekom čitave sezone 2016/17, postigavši tako rekordan izvoz svih vremena.

Foto: Pixabay / shogun
  • 769
  • 54
  • 0

Rusija je u razdoblju od srpnja do veljače sezone 2017/18. godine izvezla 178,8 tisuća tona uljane repice, što je gotovo tri puta više nego tijekom čitave sezone 2016/17, kada je ta zemlja stranim tržištima isporučila 68,7 tisuća tona repice. Kako navodi UkrAgroConsult, najveći uvoznici ruske uljane repice bili su Kina56%  i Mongolija20% ukupnog izvoza. Ovome treba dodati da je i Europska unija za 7% povećala kupovinu repice iz Rusije, a nakon dvogodišnje pauze i Bangladeš je aktivno nastavio uvoz uljane repice s udjelom 5% od ukupnog izvoza.

Turska uvezla milijun tona ruskog kukuruza

Ruski izvoznici su od rujna do veljače tekuće sezone otpremili u inozemstvo 2,7 milijuna metričkih tona kukuruza, što je za 16% manje nego u isto vrijeme lani, prenosi UkrAgroConsult. Izvoz ruskog kukuruza u veljači iznosio je 528,6 tisuća tona, odnosno 31% više nego u siječnju, kada je Rusija izvezla 405.000 tona te žitarice. Broj zemalja koje uvoze ruski kukuruz pao je sa 36 iz prošle sezone na 27 u sezoni 2017/18. Glavni uvoznik i dalje ostaje Turska s udjelom od 38% ukupnog izvoza kukuruza iz Rusije. Turski uvoz ruskog kukuruza se u periodu rujan-veljača sezone 2017/18 približilo količini od milijun tona, što je za 18% više nego tijekom cijele prošle sezone. Drugo mjesto kao i lani drži Južna Koreja s udjelom od 21% ukupnog izvoza, dok je na trećem mjestu Iran, koji je ove sezone uvezao 533,64 tisuća tona ruskog kukuruza. 

Ukrajinski poljoprivrednici izvezli 34 milijuna tona žitarica

Ukrajinski proizvođači su, prema priopćenju tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, od srpnja 2017. do svibnja 2018. godine, izvezli 33,8 milijuna tona žitarica, od toga najviše pšenice (15,1 milijuna tona), a zatim kukuruza (14,3 milijuna tona) i ječma (4,1 milijuna tona). Isporuke brašna u inozemstvu su u promatranom periodu iznosile 377.400 tona, uključujući 376.000 tona pšeničnog brašna i 1.400 tona drugih vrsta brašna. Treba spomenuti i to da je prethodni rekord izvoza žitarica iz Ukrajine zabilježen u sezoni 2015/16, kada je ta istočnoeuropska država izvezla 39,4 milijuna tona žitarica.

Ukrajina: Izvoz sojinog ulja dostigao je rekord u sezoni 2017/18

Izvoz sojinog ulja iz Ukrajine je u periodu od rujna do ožujka tekuće sezone dostigao rekordnih 104,2 tisuće tona što je za 3,3% više nego godinu dana ranije. Kako izvještava UkrAgroConsult, izvoz ukrajinskog sojinog ulja je u ožujku iznosio 19,6 tisuća tona, odnosno za 17,3% nego u ožujku 2017. godine. Kao i ranije, najveći uvoznici su zemlje članice EU s udjelom od 42% ukupnog izvoza, a za njima slijede Kina s 23% i Indija 11% ukupnog uvoza. Diversifikacija krajnjih tržišta za ukrajinsko sojino ulje se i ove sezone nastavlja, jer su se društvu uvoznika pridružili Kuvajt, Djevičanski otoci, Singapur i Danska.

Bugarska: Cijene suncokreta nastavile rast

Domaće cijene bugarskog suncokreta su proteklog tjedna nastavile rast, ponajviše zbog nedostatka robe na tržištu u drugoj polovici sezone. Međutim, unatoč tome što cijene variraju na nižim razinama, ukupno promatrano, mnogo su stabilnije nego u isto vrijeme prošle godine. Tjedan trgovanja bugarski suncokret je završio s cijenom od 346 dolara po toni, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede u Bugarskoj do 26. travnja je u toj zemlji suncokret posijan na 488 terahektara, a soja će zauzeti površinu od 2,1 terahektara, s tim da se očekuje godišnji prinos od 4,9t/ha.


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Soja Kukuruz Uljana repica Pšenica Rusija Ukrajina Turska Kina Iran Bugarska


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)