Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita uljane repice
  • 20.03.2016. 12:00

Repičine pipe i sjajnike treba eliminirati

Proizvođačima uljane repice iz Savjetodavane službe stručnjaci preporučuju da obiđu usjeve i obave preged na prisutnost proljetnih pipa te po potrebi obave tretiranje.

Foto: Pixabay
  • 491
  • 44
  • 0

Proizvođačima uljane repice iz Savjetodavane službe stručnjaci preporučuju da obiđu usjeve i obave preged na prisutnost proljetnih pipa - velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi) i male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus) te po potrebi obave tretiranje.

Pregled kao i eventualno tretiranje usjeva trebalo bi obaviti u toplijem dijelu dana kada su pipe aktivnije. Suzbijanje se može provesti s nekim od slijedećih preparata: Biscaya, Pyrinex 48 EC, Pyrinex 250 CS, Proteus 110 OD, Mospilan 20 SG, Mospilan 20 SP, Karate zeon i sl.

Repičin sjajnik i pipe u usjevima

Moguća je pojava i repičinog sjajnika (Meligethes aeneus), najvažnijeg štetnika uljane repice za čije suzbijanje se mogu koristiti slijedeći preprati: Biscaya, Chess 50 WG, Mospilan 20 SG, Mospilan 20 SP, Pyrinex 48 EC, Pyrinex 250 CS, Chomorel-D, Nurelle D i sl.

Dozvolu za suzbijanje sjajnika imaju i sredstva iz skupine piretroida (Fastac 10 EC, Direkt, Decis 2,5 EC, Decide, Poleci, Karate zeon, Karis, Lambda 5 EC, Vantex, Sumialfa 5 FL i dr.), ali njihova primjena u suzbijanju repičinog sjajnika je upitna, piše Mirta Križanić Božurić iz Savjetodavne službe. Prema rezultatima VIP projekta Agronomskog fakulteta u Zagrebu (Rezistentnost repičinog sjajnika na piretroide u RH, 2013.-2014.) utvrđena je rezistentnost (smanjena osjetljivost) repičinog sjajnika na piretroide na svim područjima uzgoja uljane repice.

Podaci o sredstvima registriranim za ovu namjenu mogu se pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača, napominju u Savjetodavnoj službi, a o provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju te praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Foto: Pixabay


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Uljana repica Obavijest Agronomski fakultet u Zagrebu Stručnjaci Pipe Velike repičine pipe Male repičine pipe Tretiranje Usjev


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)