Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 24.03.2022. 18:00

Repičin sjajnik može smanjiti prinos i do 80 posto

Uništava pupoljke i izaziva deformacije mahuna. Preventivnim mjerama možemo smanjiti štete, a prvo treba ukloniti korov na parceli

Foto: Bigstock/boulanger
  • 380
  • 51
  • 0

U proljeće, kada temperatura zemljišta bude veća od 8ºC na usjevu uljane repice se pojavljuju štetnici koji svojom hranidbom i načinom života dovode do pojave deformacija, smetnji u rastu i razvoju, lomljenja, polijeganja biljaka. To će na kraju rezultirati smanjenim prinosom ove kulture.

Repičini sjajnici se javljaju svake godine i imaju jednu generaciju. Najznačajnija vrsta je Meligethes aeneus koja čini najveće ekonomske štete. Može smanjiti prinos do 80 posto. Iz zemljišta se pojavljuje pri temperaturi tla od 8 do 10ºC, odnosno kada je temperatura zraka od 12 do 15ºC. Na početku se nalaze na cvjetovima maslačka i drugih biljaka koje cvjetaju rano.

Kada temperatura zraka dostigne 15ºC intenzivira se njegova pojava. Biljke repice su osjetljive u trenutku kada sjajnik započinje let. Koliku će štetu napraviti ovisi o njihovoj brojnosti na terminalnom cvatu, od fenofaze u kojoj se nalaze biljke u trenutku njihove pojave, sposobnosti regeneracije biljke, agrotehnici, ekološkim uvjetima.

Uništavaju pupoljke

Štetnik je zelene do tamnoplave boje. Ženke polažu od dva do šest jaja dnevno u pupoljke veličine od dva do tri milimetra. One izgrizu rupu na pupoljku, a ukupno polože 40 do 50 jaja. U povoljnim uvjetima može položiti  do 250. Na svaki neotvoreni pupoljak ženka polaže jedno do četiri jajeta iz kojih se poslije pet do deset dana izlegu ličinke koje se hrane u pupoljku i cvijetu.

Na svaki neotvoreni pupoljak ženka polaže jedno do četiri jajeta (Foto: R.Prusina)

Nakon hranidbe one prelaze u stadij kukuljice iz koje se oslobađaju odrasle jedinke tijekom svibnja i lipnja. Odrasle jedinke se hrane na cvjetovima raznog bilja, a već u kolovozu odlaze na prezimljavanje ispod opalog lišća i ostataka trave.

Hranidbom na pupoljcima dolazi do njihovog sušenja što rezultira smanjenjem prinosa. Kada se cvjetovi otvore prestaju štete, jer se tada hranidba bazira na polenu. Osim opadanja pupoljaka, dolazi do pojave deformiranih mahuna.

Određivanje pravog trenutka za suzbijanje

Vizualnim pregledom se utvrđuje broj štetnika na biljci. Na svakoj parceli obavi se pregled na minimalno deset mjesta, odnosno pregleda se najmanje 50 terminalnih cvati. Pregled se obavlja idući dijagonalno po parceli, a zatim se preračuna na prosječan broj po biljci. U obračun se ne uzimaju biljke s ruba parcele. Kod određivanja trenutka tretiranja važno je u kojoj se fazi razvoja nalazi usjev.

Jedan odrasli insekt pojede devet cvjetova, a 20 odraslih jedinki po biljci smanjuje prinos do 50 posto.

Hranidbom na pupoljcima dolazi do njihovog sušenja (Foto: R.Prusina)

U fazi kada se cvjetni pupoljci jedva mogu primijetiti jedan sjajnik može napraviti štetu. S razvojem pupoljaka i broj kukaca se blago povećava. U trenutku kada su pupoljci još uvijek skupljeni i postali vidljivi, prag za tretiranje je 1 do 1,5 jedinki po terminalnom cvijetu. Prag odluke kada počne diferencijacija pojedinih pupoljaka se kreće od dvije do tri jedinke.

Suzbijanje repičinog sjajnika

Zaštita usjeva nije jednostavna. Preventivnim mjerama možemo smanjiti štete. Potrebno je ukloniti korov na parceli. Na rubnim područjima obaviti košenje korova. Osiguravanje potrebne agrotehnike i uvjeta za brzi prolazak biljaka kroz faze razvoja, prvenstveno fazu pupoljaka. Obaviti rahljenje zemljišta u rano proljeće pred pojavu štetnika.

Najjednostavniji način za suzbijanje štetnika je tretiranje zasijanih površina insekticidima. Budući da pčele oprašuju uljanu repicu veliku pažnju treba posvetiti njihovoj zaštiti i vremenskom periodu kada se obavlja tretiranje. Sjajnik oštećuje cvjetne pupoljke dok su još skriveni, a to je važno za primjenu insekticida i do deset dana prije cvjetanja čime je smanjena opasnost za pčele.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Repičin sjajnik Meligethes aeneus Štetočina repice Pupoljci repe Zaštita bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.