• Proljetna sjetva
  • 27.03.2015. 12:30

Repa je out - uljarice su in!

Šećerna repa među baranjskim poljoprivrednicima slovila je za kraljicu kultura. Sada primat preuzimaju soja, suncokret, a u stopu ih slijedi pivarski ječam

Foto: Free images
  • 659
  • 85
  • 0

Nakon što ih je šećerna repa zavila u crno, baranjski seljaci svrgnuli su ju s trona i zamijenili isplativijim kulturama. Prošle godine šokiralo ih je skidanje cijena, pa loša kišna godina, smanjena digestija. Zbog toga je ova nekadašnja, kako su ju zvali, kraljica ratarskih kultura zamijenjena poželjnijim, za baranjske farmere isplativijim. Poljoprivredne površine čuvaju se za soju, suncokret i pivarski ječam.

"Repa je bila kraljica ratarskih kultura, pouzdana sa sigurnom cijenom. No, prošle jeseni je došlo do totalnog kraha i sada se okrećemo profitabilnijim kulturama, ono što se može ugovoriti prije sijanja", priča Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda.

Uljarice vode u utrci

Utrku s uljaricama, koje preuzimaju vodstvo, gubi i pšenica. Baranjci svoju perspektivu vide u proizvodnji soje i suncokreta. Godišnje bi se u ovoj regiji moglo osigurati i plasirati oko 5.000 tona. "Nedavno nas je posjetila delegacija iz sjeverne Hrvatske, konkretnije Varaždina u čijoj se okolici gradi velika uljara za hladno prešanje. Riječ je o domaćoj tvrtki, tvornici stočne hrane, Fanon koja je nositelj projekta, a investitori dolaze iz Austrije i Njemačke", priča Pranjić.

Za prešaonicu ulja koja bi se trebala završiti do ljeta, krenulo je ugovaranje roba i sirovina. Pored Baranjske brazde predstavnici prešaonice, kako pričaju baranjski farmeri, posjetili su još tri zadruge u Slavoniji. Potrebno im je oko 40.000 tona soje i suncokreta, a Baranjci računaju kako im mogu osigurati desetinu toga.

Direktna veza s kupcem

"Ugovori su spremni i moramo se sada očitovati. Među članovima naše udruge postoji veliki interes. Sjetva suncokreta aktualna je u travnju kada ćemo vidjeti koliko je tko zasijao površina s njom. Cijena koju sada možemo dobiti i potpisati ugovore je 2,20 kuna s klauzulom te dogovorom, ako bude veća, da će se priznati", nastavlja on.

Na taj način, objašnjavaju baranjski farmeri, preskaču dvije karike u lancu otkupa te se direktno vežu za kupca. U tome vide svoju slamku spasa.

"Moramo, naravno, poštovati standarde, pa roba mora biti bez primjesa. S tom smo tvrtkom već ranije radili, otpremali smo im kukuruz i bili su vrlo korektni, uredne platiše, a to je najvažnije", napominje prvi čovjek Baranjske brazde.

Soja i suncokret za domaće tržište

Upiti za uljarice stigli su im i iz susjedne Slovenije. No, želja im je da soja i suncokret završe na domaćem tržištu. "Prošle godine smo između 3.000 i 4.000 tona soje i suncokreta izvezli u Mađarsku, jednoj tvrtki koja u Europi ima 18 uljara. Sve je uredno plaćeno", kratko odgovara Pranjić napominjući kako sada počinje snalaženje u Europi.

"Problem je što smo mi još uvijek mali. No, konačno smo se počeli udruživati, kao i naše količine jer pojedinac sam ništa ne može napraviti. Oko 5.000 tona uljarica je interesantna količina s kojom se može tržiti i plasirati bez ikakvih problema", zaključuje on.

Foto: Free images


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Pročitaj više »

Tagovi

Petar Pranjić Baranjska brazda Ujarice Soja Suncokret Pivarski ječam Pšenica Šećerna repa Otkup Ugovor Cijena


Autorica

Ivana Barišić

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hvala Agroklub, bas ste me razveselili ! Inace, ovo mi je prva zahvalnica/diploma i sl. koju sam poz... Pročitaj cijelu bilješku »