Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarska proizvodnja
  • 21.10.2013. 09:00

Ratarski život u vinogradarskom kraju

"Što se tiče zaštite, koristim ipak onu koja je najpovoljnija na tržištu. Sva su ta sredstva dobra, samo je pitanje po kojoj cijeni ih dobijemo"

  • 654
  • 63
  • 0

Osnovni problem je neisplata poticaja u cijelosti za sve kulture, priča Ivica Tadijanov koga smo posjetili u njegovu domu u Dražu. Tadijanov je inače iskusni i poznati proizvođač šećerne repe, kukuruza i pšenice. U suradnji s tvrtkom Pioneer, proizvodi i sjemenski kukuruz. "Sijem hibride od svih prisutnih sjemenarskih kuća. Apsolutno su svi zastupljeni. No, kod pšenice mi je najviše zastupljena sorta Renan, brkulja kuće RWA", kaže naš domaćin.

Polje kukuruza

Renan je najcjenjeniji poboljšivač brašna na tržištu. Pripada A1 kvalitetnoj grupi i srednje kasna je brkulja dobre otpornosti na niske temperature. Jako busa i visine je od 90 do 95 cm, a optimalni rokovi sjetve su od početka listopada pa do sredine mjeseca. Norma sjetve je 350-400 klijavih zrna po četvornom metru. Još treba istaknuti da je ta pšenica zanimljiva jer ju ne jede divljač.

"Što se tiče zaštite, koristim ipak onu koja je najpovoljnija na tržištu. Sva su ta sredstva dobra, samo je pitanje po kojoj cijeni ih dobijemo. Koristio sam ove godine Sekator i Prosaro. A kukuruz sam išao sa Motikan i Travel tvrtke Stockton", kaže Ivica. Pošto MOTIKAN suzbija samo širokolisne korove svakako ga treba kombinirati sa nekim herbicidom za uskolisne korove, kako bi učinak bio potpun. U praksi se koristi provjerena kombinacija koja je vrlo učinkovita i cjenovno najpovoljnija na tržištu: MOTIKAN 0,5 l/ha + TRAWELL 50 g/ha + OKVAŠIVAČ.

Ivica Tadijanov s obitelji

Vrijeme tretiranja je kada kukuruz ima 6 listova, a korovi su ponikli. Ova kombinacija je posebno efikasna u sušnim godinama kada su zemljišni herbicidi neefikasni. Preporučena količina vode je 200-400 l/ha.

Prinos pšenice je bio oko šest tona po hektaru i za ovu godinu mora biti zadovoljan. „Kooperant jesam. No, uglavnom radim ovako. U jesen kupim sve za keš, a u proljeće se kod nekoga zadužim za zaštitu. No, uglavnom surađujem sa Žitom d.o.o. i Fermoprometom d.o.o.", priča nam Tadijanov. On šećernu repu „radi“ direktno s osječkom šećeranom u posljednje dvije godine, a od sorti uzima od svake kuće po malo. Najviše je ipak Syngentine repe.

Klip kukuruza

"U proizvodnji repe sve napravim sam osim vađenja i korištenja Gebe. Inače je utovar stvar šećerane. No, kombajn koristim od firme Zeleno zlato d.o.o. u kojoj je moj otac vlasnik jedne polovice. Od mehanizacije ističe John Deere 6630 novoga, Massey Fergusona, 14430 John Deere i Deutzha od 75 ks."

Snažna i svestrana 6030 Serija traktora sa 61 do 114 kW (83 do 155 ks) (97/68 EC) može pomoći. Ovi traktori su stvoreni za rad u ratarstvu ili stočarstvu. Sada prenose još više snage na podlogu uz TLS prednji ovjes, te pružaju udobniju vožnju. Jako mu je drag Regent plug prekretač, ističe Tadijanov, suprug i otac četvero djece. Tadijanovi imaju vlastitih 80 hektara, a obrađuju još dodatnih 40 ha zemljišta, istaknuo je na kraju.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Baranja Draž Tadijanov Motikan Syngenta Rennan Trawel Kukuruz


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]