Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potop sektora
  • 28.06.2023. 11:25

Ratari u Ministarstvu poljoprivrede: Ili zaštitna cijena pšenice ili traktori na granice

Lani su imali najskuplju sjetvu, otkupna cijena uredno pada, a već žetva ječma koji je pokazatelj što će biti s pšenicom, pokazuje znatan pad prinosa. Ratari traže hitno rješenje.

Foto: Martina Pavlović
  • 12.086
  • 1.089
  • 0

Put Zagreba i Ministarstva poljoprivrede krenuli su jutros predstavnici ratara pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Zakazan je, naime, sastanak s ministricom Marijom Vučković jer situacija u sektoru je, kako nam kaže predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, Petar Pranjić, takva da vodi u propast. Razgovarat će se o posljedicama vremenskih okolnosti na žetvu, stanju na tržištima, ali i o uređenosti tržišta između proizvođača i otkupljivača. 

"Ili će biti rješenja ili ćemo traktorima na ulice i granične prijelaze", upozorava navodeći da je stanje iznimno teško jer su prinosi više nego podbacili, a otkupna cijena žitarica uredno pada. 

S polja je skinut ječam (pivarski i stočni) čiji je prinos bio tek 3-4 tone po hektaru, a on je upravo pokazatelj i što će biti s pšenicom. Silna kiša i druge vremenske neprilike smanjile su količinu, a s druge strane najskuplju sjetvu koju su imali u jesen prošle godine, prati nikad teže iščekivanje žetve i bojazan da će pšenica biti tržena s tek jednom kunom po kilogramu. 

Ulaganja velika, povrat poražavajući 

"Prošle su godine ratari uložili 13.500 kuna po hektaru u sjetvu da bi sada došli do toga da će dobiti tek pet ili šest tisuća. To je propast! Ljudi će zaglaviti u dugovima", ogorčen je Pranjić napominjući da mnogi zaboravljaju da dobavljači traže garanciju. Stoga brojni jamče zemljom - svojom, ne državnom i primjerice kao zalog stave 20 hektara. U situaciji kada prijete ogromni gubitci, to može dovesti do toga da se dobavljač s 1. kolovoza upisuje u gruntovnicu kao novi vlasnik. 

Hrvatski ratari na udaru jeftine ukrajinske pšenice, traže pomoć Bruxellesa

Sam izračun troškova ulaganja koji je za njih izrađen na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, nose i u resorno ministarstvo. Kotacije cijena su poznate - ječam je sad već na 120 eura/ha. Prema tome, ono što će tražiti od ministrice te da predloži Vladi, je da se uvede zaštitna cijena pšenice. 

"Ako se može zaštititi ulje, meso i što sve već, pa valjda je i pšenica od životne važnosti. Ako ne, nek objašnjavaju turistima zašto su hrvatski poljoprivrednici na granici", kaže prvi čovjek Odbora dodajući da se puno očekuje od sastanka na kojem će uz predstavnike HPK biti i predstavnici Hrvatske gospodarske i obrtničke komore. Prije svega razumijevanje stanja da sektoru koji je dosad bio jedan od zdravijih u poljoprivredi, prijeti potonuće. 


Tagovi

Ratari Propast sektora Smanjen prinos Niska otkupna cijena Otkup pšenice HPK Petar Pranjić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stožer za obranu hrvatskog sela objavio: blokada prometnica i granica kreće 23. studenog. Uskoro više