Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 01.04.2009.

Ratari čekaju kišu

PROLJETNA SJETVA OVIH DANA U PUNOM JEKU

  • 1.006
  • 49
  • 0

Na području Osječko-baranjske županije proljetna sjetva u punom je jeku. Sjetva šećerne repe, čiji su rokovi zbog izrazito hladnog vremena bili za tjedan dana pomaknuti, sada je pri završetku.
- Vremenske prilike idu na ruku ratarima, jedino da još padne malo kiše, jer je tlo presuho za kvalitetno nicanje šećerne repe. Ujedno sa sjetvom obavlja se i prihrana pšenice, zatvara zimska brazda, te razbacuje mineralno gnojivo uoči sjetve suncokreta, soje i kukuruza, izjavio je Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek.

Zasijano 5.000 hektara

Kako ističe Miroslav Kos, direktor sirovinskog sektora u Kandit Premijeru, većina je njihovih kooperanata već završila sa sjetvom šećerne repe. - Do sada su naši kooperanti zasijali približno 5.000 ha pod repom, od ukupno 6.500 ha, koliko smo ugovorili u Hrvatskoj. Razliku do 9.000 ha, koliko smo planirali da bismo ostvarili proizvodnju od 60.000 tona šećera koliko iznosi naša izvozna kvota, ugovorit ćemo na području Vojvodine i Mađarske, rekao je Kos, te dodao kako bi s isplatom lanjske šećerne repe trebali završiti ovaj tjedan.

Sjetva u pet dana

I novi agrar, jedan od dugogodišnjih kooperanata Kandit Premijera, sjetvu šećerne repe na približno 1.000 ha završio je u pet radnih dana. - Hladnoća nam je malo pomaknula rokove sjetve šećerne repe ali ipak smo sve zasijali u optimalnim rokovima. Sada očekujemo da padne malo kiše radi boljeg nicanja, rekao je Drago Rebić, pomoćnik direktora Novog agrara za ratarstvo. U Novom agraru se pripremaju, kako navodi Rebić, za sjetvu suncokreta kojeg planiraju zasijati na 1.500 ha, merkantilnog i silažnog kukuruza na 3.400 ha, sjemenskog kukuruza na 800 ha, te soje na 1.000 ha. Sa sjetvom suncokreta u Novom agraru palniraju krenuti idući tjedan, ako se tlo još malo ugrije.

Proljetna sjetva na području Osječko-baranjske županije trebala bi se obaviti, prema procjenama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, na 108.000 ha. Merkantilnog kukuruza trebalo se zasijati na 74.500 ha, sjemenskog na 2.500 ha, šećerne repe na oko 9.000 ha, soje na 11.000 ha, suncokreta na 10.000 ha, a ostalih kultura na oko 1.000. ha.

Autor: Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]