Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 22.04.2015. 18:40

Raste vrijednost sjemena soje!

Slab Euro i jak izvoz europske pšenice ostavlja sve manje zalihe žita. Manja je i prerada u mlinovima. Cijene američke pšenice padaju, dok soja zadobiva sve veću vrijednost na tržištu. El Niño fenomen ponovno prijeti sušom.

Foto: depsoitphotos.com,
  • 887
  • 142
  • 0

Izvozni korak se ubrzao za sve engleske žitarice, pa tako i zalihe EU pšenice padaju ponovno kao rezultat slabog Eura i jakog izvoza. Urod uljarica u Južnoj Americi ostaje obećavajući. Smanjena je prerada pšenice u Velikoj Britaniji, uslijed slabije potražnje za brašnom u mlinovima. Umjesto toga, proizvodi se škrob i bioetanol.

Rizik od ponovne prirodne katastrofe, točnije El Niña, prijeti jugoistočnoj Aziji i Australiji. Cijene američke pšenice padaju zajedno s kišom u glavnim uzgojnim regijama. Nakon loših prognoza za ozime usjeve, ova nadolazeća količina vlage mogla bi ih spasiti. Zbog niže prosječne cijene sjemena soje i više cijene sačme u usporedbi sa sezonom 2013/14., prerada soje i prodaja sjemena raste, a time i cijena.

Padaju zalihe EU pšenice

Nastavljen je loš trend na EU i globalnom tržištu, no statistike Velike Britanije donose neke znakove ohrabrenja za domaće tržište. Izvozni korak za sve engleske žitarice ubrzao se, kako je ustanovljeno da je u veljači 267Kt britanske pšenice izvezeno, a to je najveća mjesečna količina izvezena od listopada 2011.

Zalihe EU pšenice su pale ponovno kao rezultat slabog Eura i brzog izvoznog koraka.

Izvoz ječma povratio je snagu u veljači, nakon razočaravajućeg siječnja. Travanjske prognoze bile su neutralne u smislu tržišnog usmjerenja. Revizija globalnih zaliha kukuruza vodi se slabijom potražnjom i visokom proizvodnjom.

Prognoze za uljarice rastu

Kako je žetva napredovala, ključna tema za tržište uljarica prošlog tjedna je bila rastuća samouvjerenost u južnoameričke zalihe soje. 84% brazilske soje je požnjeveno do 10. travnja, a u Argentini je također za žetvu preostalo oko 14% usjeva. Urod ostaje pozitivan s daljnjom nadgradnjom na procjene proizvodnje.

Malezijske zalihe ulja porasle su u ožujku, po prvi puta u četiri mjeseca, nakon porasta procjene uroda. Nekoliko je indikacija da se jak izvozni korak nastavlja i u travnju, ali nedovoljan da utječe na zalihe. Pad cijena palminog ulja vrši pritisak na cijene ostalih biljnih ulja, kao što je na primjer sojino.

Nizak volumen pšenice mljevene u zadnjih devet mjeseci

Najniža sveukupna količina pšenice je prerađena u mlinovima (za proizvodnju škroba i bioetanola) u Velikoj Britaniji od svibnja 2014. Iznosom od 511Kt, utvrđen je 6%-tni pad u siječnju i 24% manja prerada od rekordne količine pšenice samljevene u prosincu (675Kt).

Smanjenje prerade uočeno je i za domaću i za uvoznu pšenicu.

Smanjenje u upotrebi pšenice u engleskoj prehrambenoj industriji vođeno je nižom potražnjom za brašnom, zajedno sa poboljšanom stopom ekstrakcije, što rezultira time da mlinovi trebaju manje pšenice. U dodatku, kategorija "drugoklasnog brašna" koje se proizvede ponaša se kao zamjena za proizvodnju bioetanola i škroba u Velikoj Britaniji. Proizvodnja ostalog brašna pada za 13% s obzirom na prošlu godinu.

Hoće li se dječak vratiti?

Povećan je rizik da će se ponoviti situacija s El Niñom (španjolski dječak) ponoviti u ljeto 2015. (vjerojatnost je 70% za tu vremensku nepogodu). Taj fenomen donosi suho vrijeme jugoistočnoj Aziji (glavno područje za proizvodnju palminog ulja) i Australiji i može uzrokovati ozbiljnu sušu. Posljedice variraju ovisno o dobu godine u kojem se ovakva nepogoda manifestira.

Ako se El Niño razvije, mogao bi pogoditi proizvodnju palminog ulja i australsku proizvodnju žita, te pomoći cijene žitarica i ulja. No, kako je prije godinu dana, vjerojatnost za El Niño bila slična, a fenomen se nije nikada dogodio, i ove godine za nju postoji mogućnost, ali ne i sigurnost.

Cijene pšenice padaju - kao i kiša u SAD-u

Cijene američke pšenice jučer su pale zajedno s kišom u glavnim uzgojnim regijama, a pale su i EU i engleske cijene. Glavne američke regije zasijane ozimom pšenicom primile su količinu padalina ispod normalne, što je uzrokovalo smanjenu kvalitetu usjeva tijekom zime.

Velika količina oborina tijekom zadnjih nekoliko dana će ponovno opskrbiti tlo vlagom i pomoći rast žitarica.

No, pad cijene navodno je ograničen činjenicom da je nedavni izvještaj USDA pokazao i daljnje propadanje zimskih usjeva. Količina žitarica koje su ocijenjene u dobrom ili izvrsnom stanju je pala sa 44% na 42% prema sredini travnja, iako je ovo još i iznad prošlogodišnjeg postotka od 34%.

Cijene soje se penju uslijed američke potražnje

Budućnosnice soje povećale su se na najveću cijenu od prošle srijede, i sada iznose $354.54/t. Cijene su se digle uslijed slabog dolara, kao i snažnom potrebom za preradom soje. Temeljena na relativnim cijenama sjemena, ulja i sačme, definirana je tzv. vrijednost sjemena soje (vrijednost ulja + vrijednost sačme = vrijednost sjemena).

Ako su cijene ulja i sačme dobre s obzirom na cijenu sjemena, onda to potiče preradu soje. Rezultat je veća potražnja za sjemenom uljarica, što pogoduje cijenama. Upravo to se događa sada, kada je vrijednost prerade za 18% veća nego prošle godine. Zbog niže prosječne cijene sjemena soje i više cijene sačme u usporedbi sa sezonom 2013/14., prerada soje i prodaja sjemena raste.

Foto: depsoitphotos.com, @fotokostic


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Izvoz Zalihe kukuruza Pšenica Prerada soje Ulje soje Sojina sačma SAD Argentina Brazil Malezijske zalihe Palmino ulje Mlin Budućnosnice soje Ekstrakcija Brašno Padaline El Niño Potražnja Vlaga Kvaliteta usjeva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."