Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirak
  • 26.12.2020. 07:30
  • Njemačka

Raste uzgoj sirka u Njemačkoj - razlog promjena klime

U njemačkim saveznim pokrajinama koje su posebno pogođene sušom nedavno je zabilježen snažan rast uzgoja sirka.

Foto: Wikmedia commons/Amada44
  • 1.098
  • 132
  • 0

Sirak se koristi u prehrani ljudi (zrno), hranidbi stoke (zrno i cijela biljka), ali i u prerađivačkoj industriji (zrno, stablo i metlica). Od njega se preradom može dobiti glukoza, škrob, šećer, gluten, alkohol, pivo, prekrupa za stoku.

Po svom kemijskom sastavu njegovo je zrno slično kukuruzu, ali bolje podnosi nepovoljne uvjete. To su prepoznali njemački ratari koji ga počinju sve više sijati. Tako je 2015. godine na njihovim njivama bilo posijano oko 8.600 ha ove žitarice, a 2020. se broj povećao na 11.100 ha.

Tako na obradivim površinama ove zemlje čini oko 0,1% obradivih površina, piše agrarheute.

Dobro podnosi sušu

U saveznim pokrajinama koje su posebno pogođene sušom nedavno je zabilježen snažan rast uzgoja ove kulture, a to se posebno odnosi na Sasku-Anhalt i Bradenburg. Također i u Bavarskoj je tijekom posljednje tri godine zabilježen pojačan njegov uzgoj. U ostalim dijelovima rast je umjeren do stagnirajući.

Prema Njemačkom odboru za kukuruz (DMK), teško je predvidjeti kako će se razvijati njegova proizvodnja u sljedećim godinama. Ističu da to najviše ovisi o tome u kojoj se mjeri ubrani proizvodi mogu koristiti na farmi.

Koje su prednosti uzgoja sirka?

Također, daljnji razvoj proizvodnje bioplina će odrediti hoće li se koristiti više ili manje sirka kao zamjena za kukuruz.

Zamjena i za silažni kukuruz

Zbog svog biokemijskog sastava i vrijednosti krme neke su sorte sirka prikladne kao dodaci ili čak zamjena za silažni kukuruz

Inače, ova je biljna vrsta prilagođena suhim područjima, a njegov razgranati i dubok korijenov sustav ima dobar pristup vodi. Njegova sposobnost prikupljanja vode iz tla smatra se odlučujućom za dobar urod tijekom sušnih godina.


Tagovi

Sirak Uzgoj Njemačka Suša


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.