Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 01.10.2017. 10:30

Raste cijena pšenici i uljanoj repici

Cijena ruske pšenice na svjetskom tržištu nastavlja rasti. Žetva kukuruza dobro napreduje u cijeloj Ukrajini, dok s druge strane pada uvoz soje u Europsku uniju, a raste cijena uljane repice u Bugarskoj.

Foto: Ian Riley / Flickr
  • 813
  • 64
  • 0

Rast cijena pšenice na ruskom tržištu nastavljen je i prošlog tjedna. Prosječne cijene ruske pšenice tjedan su zatvorile s cijenom većom za oko 3-4 dolara po megatoni. Tako je cijena pšenica s 12,5% proteina iznosila 187-190 $/Mt (308-313 KM/mT) dok je cijena pšenice s 11,5% bila 178-181 $/Mt, prenosi UkrAgroConsult.

Na to su utjecali rast cijena te žitarice na svjetskom tržištu, odnosno velika potražnja ruske pšenice na stranim tržištima. S druge strane na domaćem tržištu u Rusiji dominira tendenciozni pad cijena pšenice. Prodajne cijene i dalje padaju, ali je njihov pad sada sporiji.

Berba kukuruza u Ukrajini dobro napreduje

Berba kukuruza u Ukrajini je već počela u gotovo cijeloj zemlji. Prema dosadašnjim izvještajima kukuruz je skinut sa 203 terahektara površina što je više nego dvostruko manje u odnosu na isti period prošle godine (445 terahektara). Dosada je s ukrajinskih njiva požnjeveno 936 hiljada Mt od očekivanih 2.062 KMt kukuruza, prosječan prinos ove žitarice je 4,61 Mt/ha.

Nastavljena žetva heljde i prosa

Ratari su do 20. rujna skinuli 135 tisuća megatona heljde s 117 terahektara s prosječnim prinosom od 1,15 Mt/ha. Kada je riječ o prosu, na dan izvještavanja, požnjeveno je 66 tisuća Mt prosa s 45 terahektara s prosječnim prinosom od 1,46 Mt/ha. Usporedbe radi, lani je u istom periodu skinuto 172 tisuće Mt, s prosječnim prinosom 1,83 Mt/ha.

Ovosezonski uvoz soje u EU manji za 20%

Uvoz soje u Europsku uniju u sezoni 2017/18, dostigao je 2,5 milijuna tona, što je za 20% manje u odnosu na 3,15 milijuna tona, koliko je uvezeno u istom periodu prošle sezone. Kumulativni uvoz soje u EU do ove sezone bio je 4,2 milijuna tona, a to je za 8% više od 3,9 milijuna prije godinu dana. S druge strane uvoz palminog ulja iznosio je 1,4 milijuna tona, što je u skladu s prošlogodišnjim obujmom.

Cijene uljane repice u Bugarskoj rastu zbog niskih prinosa

Cijene suncokreta u Bugarskoj narasle su na 336 dolara po megatoni. Međutim, kako se i očekivalo, cjenovni rast ograničio je napredak žetve. Uljana repica je na bugarskom tržištu na kraju trgovanja dostigla cijenu od 406 $/Mt. Prema preliminarnim rezultatima, ovogodišnja berba lošija je od lanjske berbe, jer su usjevi i prinos smanjeni za 7% i 3,1% a to je značajno doprinijelo rastu cijene uljane repice.

Foto: Ian Riley / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)