Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 19.04.2014. 08:00

Raste cijena kukuruza, pšenica i repica u padu

Globalne cijene kukuruza i soje su u porastu, dok je kod pšenice i uljane repice zabilježen pad. Primjerice, cijena tone kukuruza iznosi 143 eura, dok pšenica kotira oko 178 €/t

Foto: depositphotos, mycola_adams
  • 1.462
  • 152
  • 0

Situacija na svjetskom tržištu žitarica ukazuje na zabrinjavajuću situaciju po pitanju zaliha soje u Americi, dok Brazilci koriste situaciju i po tom pitanju postaju još dominantniji. Također, procjenjuje se da će američki farmeri zasijati manje površine kukuruza za ovogodišnju žetvu. Hladno vrijeme u SAD-u moglo bi odgoditi početak sjetve kukuruza, ali ukoliko se uvjeti poprave, očekuje se brz napredak. Što se tiče situacije u zemljama Europske uniije, analitičari ukazuju na dobro stanje usjeva namijenjenih berbi u 2014. godini.

Brazil dominira u proizvodnji soje, Amerika u deficitu sa zalihama

Zalihe soje u Americi na dan 1. ožujka 2014. iznosile su 27 Mt, što je najniža zabilježena količina te uljarice u posljednjih 10 godina. Što se tiče novih usjeva soje, očekivanja su da će Amerikanci zasijati na rekordnih 33 Mha u predstojećem periodu.

Izvoz brazilske soje u ožujku je dosegnuo 6.2 Mt, što je dvostruko više u odnosu na veljaču, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine izvoz je veći za 3.5 Mt. Također, u subotu, 5. travnja, iz Brazila je u SAD stigla pozamašnija pošiljka soje, a očekuje se da će u narednom periodu biti još takvih isporuka. Sve je to u cilju zadovoljenja američke potražnje za sojom, a sve u skladu sa situacijom u Americi, koja je manjkava sa zalihama. Agroprognostičari procjenjuju da će proizvodnja brazilske soje za razdoblje 2013./14. dosegnuti 86.9 Mt.

Amerikanci će odgoditi sjetvu kukuruza zbog lošeg vremena

Izvješća pokazuju da američki farmeri namjeravaju zasijati nešto manje, ali i dalje respektabilne površine kukuruza. Dugotrajno razdoblje hladnog vremena, u glavnim američkim područjima za uzgoj kukuruza - predstavlja značajan rizik za usjeve.

Američki agronomi, u proteklih nekoliko tjedana, ukazuju na činjenicu da hladno vrijeme, koje traje duži vremenski period, nije pogodno za sjetvu kukuruza te u skladu s tim sugeriraju odgađanje sjetve kukuruza u glavnim američkim regijama za uzgoj te žitarice. Ističu kako je idealna temperatura tla za sjetvu kukuruza oko 10°C, kako bi došlo do kvalitetne klijavosti. Krajem ožujka i početkom travnja, temperatura tla ostala je ispod tih razina, tako da će se sjetva ipak odgoditi.

Međutim, slična prošlogodišnja situacija, pokazuje kako napredak u sjetvi može biti vrlo rapidan, uslijed povoljnih vremenskih prilika. Tako su, primjerice, američki poljoprivrednici u 2013. godini, između 12. i 19. svibnja, zasijali 43% od ukupne površine kukuruza, što je ekvivalent od oko 41 milijuna hektara (16.6 Mha). Prema tome, prerano je donositi zaključke o mogućim učincima kašnjenja ovogodišnje sjetve.

Raste cijena kukuruza i soje, cijena pšenice i uljane repice u opadanju

Prošlog tjedna došlo je porasta cijena soje. U usporedbi sa krajem mjeseca ožujka, kada je tona soje iznosila 381 euro, početkom mjeseca travnja cijena je porasla na 392 /t. Nasuprot tome, u istom vremenskom razdoblju cijena uljane repice u Parizu zabilježila je lagani pad od 0,61 €/t, tako da cijena tone uljane repice trenutno kotira oko 411 eura.

Cijena kukuruza u Chicagu dosegla je 143,14 eura po toni, što je najviša cijena od kolovoza 2013, a što je rezultat vremenskih neprilika. Cijena pšenice pak iznosi 178,31 €/t, što je pad od 6,72 €/t, u odnosu na tjedan dana ranije.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

  • * 1 Kt = 1.000 t
  • **1 Mt = 1.000.000 t
  • *** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos, mycola_adams


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Pšenica Kukuruz Soja Uljana repica Amerika Cijene žitarica Brazil


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer