• Analiza tla
  • 20.02.2017. 07:30

Rasipali smo gnojivo i novce, a mogli smo uštedjeti

Desetljeno prekomjerno gnojenje opteretilo je rodnost zemlje, kao i ekonomiju prirode. Tu su pojavu vrlo rano prepoznali osječki agronomi. Pri županijskom odjelu za poljoprivredu stoga je prije 13 godina pokrenut projekt analize tla.

Foto: Jing/pixabay.com
  • 8.061
  • 958
  • 0

Desetljeno prekomjerno gnojenje opteretilo je rodnost zemlje, kao i ekonomiju prirode. Tu su pojavu vrlo rano prepoznali osječki agronomi. Pri županijskom odjelu za poljoprivredu stoga je prije 13 godina pokrenut projekt analize tla.

Željko Kraljičak, dožupan osječko-baranjski ističe kako su osmislili projekt analize tla na obiteljskom gospodarstvu u cilju preporuke gnojidbe i postizanju visokih i stabilnih prinosa u njihovoj proizvodnji.

Kroz kontrolu tla upravljate s najvažnijih resursom, a to je poljoprivredno zemljište, ističe Kraljičak. Ovaj pristup analize tla do danas je jedinstven u Hrvatskoj, a još uvijek rijedak i u Europi. Testiranjem tla točno se utvrđuju vrsta, zasićenost i model daljnje gnojidbe. Vrši se analiza tla na preko 40 komponenti.

Poljoprivrednici iznenađeni rezultatima analize

"Točno se može izračunati koje gnojivo i koliku količinu treba unijeti u tlu te time ostvariti stabilne i visoke prinose. Danas je poljoprivredna proizvodnja jako rizična. Tržište je nestabilno, visoke su kamate na inpute i svaki rizik koji u proizvodnji se može kontrolirati, doprinosi stabilnosti proizvodnje", ističe Kraljičak.

Analizom tla do visokih i stabilnih prinosa

Ovaj projekt se provodi s jedinicama lokalne samouprave koje sufinanciraju kontrolu tla uz županiju. Većina je poljoprivrednika zainteresirana za ovu znanstvenu spoznaju, a prije četiri godine za to se odlučio i biljski poljoprivrednik Dani Varga koji obrađuje 300 hektara zemlje te se iznenadio kada je dobio rezultate analize svojega tla.

"Niz godina smo rasipali gnojivo i novce, a mogli smo puno uštedjeti", kaže Varga.

Foto: Jing/pixabay.com


Tagovi

Analiza tla Poljoprivreda Kontrola Gnojidba


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: [email protected] web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li što su to uzdignute gredice? :D Inače sam aktivna članica Udruge Plantaža te smo u sklopu provedbe projekta Zelena školica u OŠ Višnjevac izradili s učenicima 8. razreda izradili uzdignutu gredicu :) Posadili smo jagode, matovilac,... Više [+]