Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Pioneer
 • 30.03.2015. 16:30

Rana sjetva - da ili ne?

Zbog ekstremnih uvjeta posljednjih nekoliko godina, sve češće se postavlja pitanje opravdanosti ranije sjetve koja ima mnoge prednosti, ali isto tako nosi i određene rizike.

 • 1.479
 • 71
 • 0

U proteklom tjednu tvrtka Pioneer počela je sa sjetvom pokusa kukuruza. Zasijano je 10 lokacija na području čitave Hrvatske, a cilj ovakvih pokusa je testirati rani porast i tolerantnost hibrida na stresne uvjete. Zbog ekstremnih uvjeta posljednjih nekoliko godina, sve češće se postavlja pitanje opravdanosti ranije sjetve. Rana sjetva ima mnoge prednosti, ali isto tako nosi i određene rizike.

Ranom sjetvom postiže se sljedeće:

 1. Niža stabljika, povećanje stabilnosti stabljike, manji lom
 2. Više vode i niže temperature u vrijeme cvatnje
 3. Manje štete od kukuruznog moljca
 4. Niža vlaga zrna u berbi i smanjenje troškova sušenja
 5. Ranija berba i iskorištavanje viših cijena na tržištu početkom sezone berbe.

Za sve one koje se odluče na nešto ranije rokove sjetve da bi smanjili rizik u proizvodnji, vrlo važno je da se sjetva obavi kvalitetno i da se poštuje sljedeće:

 1. Sjetva može početi kad su temperature tla između 8 i 10 sati prije podne na dubini sjetve 6°C najmanje 3 dana zaredom.
 2. Sjetva se obavlja pliće, na 2,5 do max 5 cm dubine jer je na površini tla toplije nego dublje u tlu.
 3. Biljne ostatke tla obvezno zaorati u jesen jer usporavaju zagrijavanje tla.
 4. Agrotehnika i priprema tla za sjetvu trebaju biti vrhunski.
 5. Malo povećati normu sjetve jer će biljke kukuruza ranije sijane biti niže i u gustoj sjetvi neće se previše izdužiti pa neće doći do prekomjernog loma stabljike.
 6. Startna gnojidba mora se obaviti pažljivo tako da se gnojivo položi 5 cm sa strane i 5 cm ispod sjemena. Količine se ne smiju prekoračiti.
 7. Izbor sjemena: izabrati najrodnije hibride koji imaju dobar rani porast. Izabrati sjeme najviše kvalitete tretirano protiv Fusariuma, Giberelle, Diplodie, Penicilliuma i Pytiuma.

Ispod članka pogledajte fotografije sa Pioneer sjetve pokusnih polja, a za više korisnih informacija kontaktirajte tvrtku Pioneer na jedan od niže navedenih kontakata!


Fotoprilog


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.