Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sindikat hrvatskih seljaka
  • 14.02.2014. 13:15

Pukla ljubav - još jedna teška godina na selu

Teško stanje u poljoprivredi nastavit će se i u ovoj godini kao posljedica svih dosadašnjih neulaganja i zakidanja poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača, ocjenjuje Pokrovac.

Foto: depositphotos.com
  • 1.573
  • 186
  • 0

"Stanje u poljoprivredi je katastrofalno, jer vidimo i da potpore na dohodak nisu došle kada su zakonom trebale doći, a to je početak ili polovica siječnja", požalio se ovih dana novinarima predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac optuživši Ministarstvo poljoprivrede za uništavanje hrvatskog sela i domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Ovih dana je nešto krenulo s isplatom i možemo reći da nismo zadovoljni jer to nije ni približno onim kvotama koje su trebale biti isplaćene", kategoričan je Pokrovac koji traži od Vlade da uloži u poljopriredu sav novac koji po raznim osnovama duguje poljoprivrednim proizvođačima, a po njegovim riječima, u protekle gotovo dvije godine, to je više od dvije milijarde kuna.

"I ovog puta pozivam ministra Tihomira Jakovinu da podnese ostavku jer s njim poljoprivrednici kao i da nemaju ministra. Kada su hrvatski poljoprivrednici u krizi, mora biti i Vlada. Hrvatska poljoprivreda godišnje uprihoduje oko 7 do 8 milijarde kuna, a kroz potpore za dohodak iz te poljoprivrede ne može izvući niti 2,5 milijarde kuna, što je više nego žalosno", poručuje Tomislav Pokrovac.

Po njegovoj ocjeni, teško stanje u poljoprivredi nastavit će se i u ovoj godini kao posljedica svih dosadašnjih neulaganja i zakidanja poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača. Navodi kako u Slavoniji mnoge njive još uvijek nisu izorane jer ratari nisu imali plavi diesel.

"Sada je došao plavi dizel ali novaca nema. Došlo je vrijeme i kada bi se pšenica trebala prihraniti i zaštititi od bolesti, ali kako poljoprivrednici nemaju novca, mislim da od prihrane neće biti ništa", upozorava te navodi kako su brojni OPG-ovi u Hrvatskoj nestali, a ogroman ih se broj muči sa blokiranim računima i prijeti im također tužna sudbina nestanka.

"Tražimo da Vlada uloži u poljoprivredu sav novac koji nam po raznim osnovama duguje, jer samo tako možemo krenuti prema boljitku. Taj novac naši poljoprivrednici namjeravaju uložiti u vlastitu proizvodnju i uz pomoć njega stvoriti novu vrijednost za sebe, svoju obitelj, ali i državu. I svima bi bilo bolje. Od nikoga ne krademo, niti tražimo nešto što nam ne pripada. Nije mi jasno zašto to nitko od državnih vlasti ne prepoznaje", pita se predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac svjestan da, kako ističe, smislenog odgovora na to pitanje teško može očekivati od onih koji, umjesto da potiču razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje "čine sve ne bi li uništili hrvatsko selo i seljaka, a sve u korist domaćih velikih igrača i uvoznih lobija".

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Stanje Poljoprivreda Potpore Poticaji Novac Isplata Ministarstvo Tihomir Jakovina OPG Sindikat hrvatskih seljaka


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.