Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 23.02.2023. 15:00

Pšenica najjeftinija u posljednjih mjesec dana, što je s kukuruzom?

Raste potražnja Sjeverne Afrike za pšenicom. Kako se kreću cijene na burzama?

Foto: Depositphoto/Denisfilm
  • 7.339
  • 376
  • 0

Cijene pšenice su nastavile padati. U srijedu je bila najjeftinija u posljednjih mjesec dana. Na MATIF-u se za tonu najvažnije krušarice trebalo izdvojiti 281 euro, što je pad od 6 eura/t. Smanjenje cijena je izazvala isporuka ruske pšenice Egiptu.

Istovremeno je Ukrajina predložila produženje ugovora o žitaricama na godinu dana, a ne kao do sada na 120 dana. 

Pada i cijena kukuruza

Kukuruz je pratio i pao za 1,75 eura/t. Tako je cijena na tržištu budućnosnica za ožujak iznosila 291,75 eura/t. Cijena uljane repice je pala za 2,75 eura/t, ali je unatoč tome zadržala rast. Za tonu je trebalo izdvojiti 558 eura/t. Četvrtak je na MATIF-u donio lagani rast cijena svih kultura, a na čikaškoj burzi lagani pad.

Na CBoT-u cijena pšenice s početnih 260,03 eura/t pada na 255,18 eura/t. To je pratio kukuruz, koji je s početnih 252,61 eura/t bilježio blagi pad.

Isto se dogodilo i sa sojom čija je cijena po otvaranju burze bila 536,60 eura/t, a sredinom četvrtka je iznosila 533,39 eura/t. Cijena zobi je 236,63 eura/t.

Potražnja za pšenicom

Na cijenu pšenice će utjecati potražnja iz zemalja Sjeverne Afrike. U ovom području zima je bila pretopla i presuha što je rezultiralo slabom žetvom i povećalo potrebu za uvozom.

Europska prognostička služba MARS ukazuje da su najvažnija područja za uzgoj žitarica pogođena sušom. To se prije svega odnosi na Alžir, Maroko, dijelove Tunisa i Libije. Pad prinosa se kreće od 15 do 24 posto. Žetva ječma će biti manja na pojedinim područjima i do 30 posto. Očekuje se i veliki pad prinosa pšenice.

Ministarstvo poljoprivrede SDA dalo je procjenu na ovogodišnju potražnju u regiji od 47 milijuna tona. Uvoz zadovoljava oko 30 miljuna tona, a potražnja je u stalnom porastu.


Tagovi

MATIF CBoT Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]