Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 24.03.2016. 08:30

Prvo prskanje žitarica protiv bolesti

Kada obaviti prvo prskanje pšenice protiv bolesti? Koji fungicid koristiti? A što je sa ostalim žitaricama?

  • 8.384
  • 85
  • 0

Smeđa pjegavost lista najvažnija je i najopasnija bolest pšenice, može se pojaviti već u jesen, a redovito se javlja u mokrim i vlažnim proljećima prije stadija 1. koljenca. Uz smeđu pjegavost prijetnja u proljeće su pepelnica i hrđa. Uspješan prvi tretman može se provesti samo preventivnom upotrebom fungicida, a prvo prskanje pšenice protiv bolesti svakako valja provesti u fazi 1. do 2. koljenca (početak vlatanja - pšenica visine 20 do 25 cm).

Syngenta stručnjaci marljivo rade na razvoju najbolje moguće zaštite, a ono što mogu preporučiti za gore navedeni problem su Artea Plus te Amistar Opti fungicidi.

Artea Plus je dvokomponentni fungicid vrlo širokog spektra djelovanja te predstavlja iznimno povoljan omjer uloženog i dobivenog. Primjenjuje se u dozi 0,4 - 0,5 l/ha. Amistar Opti je također fungicid, a ima izraženo djelovanje na bolesti iz skupine Septoria na pšenici. Za najučinkovitije i najsnažnije djelovanje protiv smeđe pjegavosti pšenice i ostalih bolesti lista, preporuča se preventivna primjena fungicida Amistar Opti u fazi EC 31-32 (faza 1. do 2. koljence), u dozi 2 - 2,5 l/ha.

Zašto je važno prvo prskanje ječma?

Zbog intenzivnog rasta ječma i rane pojave bolesti, pravovremena primjena fungicida od iznimne je važnosti u proizvodnji. Prvo prskanje ječma osobito je važno jer sprječava daljnji razvoj bolesti i infekciju novih listova. Za prvo prskanje preporuča se Amistar Extra®. Izuzetno dobro suzbija bolesti na ječmu, a zbog dodatnog "greening efekta" (list dulje ostaje zelen) utječe na intenzivnije korištenje hranjiva te intenzivniji razvoj biljke.

Amistar Extra se primijenjuje u ozimom i jarom ječmu za suzbijanje mrežaste i sive pjegavosti lista te pepelnice i rđe, a u pšenici, zobi, raži i tritikaleu za suzbijanje pepelnice, rđe, smeđe lisne pjegavosti, smeđenje pljevica, snježne plijesni te smanjuje napad fusariuma na klasu. Doza je 0,6 - 1 l/ha.

Zaštita žitarica od korova u proljetnom periodu

Preporuča se primijeniti herbicid do kraja busanja žitarica ili pojave prvog koljenca jer su već tada usjevi pšenice i ječma zakorovljeni uskolisnim i širokolisnim korovima koji se razvijaju između redova pšenica. Ovisno o korovnoj flori koja se javlja na parcelama, moguće je primijeniti nekoliko kombinacija:

1. Axial+Logran

Za njive na kojima se javljaju travni korovi (slakoperka, ljuljevi, mišji repak) i širokolisni korovi preporuča se primjena kombinacije hebicida Axial + Logran. Logran u odvagi 37 - 40 g/ha + Axial u odmjeri 0,6 l/ha. Ova kombinacija odlično suzbija sve travne korove i jednogodišnje širokolisne (kamilica, mišjakinja, mrtva kopriva i dr.)

2. Logran

Njive na kojima se javljaju uglavnom širokolisni korovi dovoljno je primijeniti herbicid Logran. Ukoliko su prisutni samo jednogodišnji širokolisni korovi, primjena herbicida Logran je odlično i cjenovno vrlo povoljno rješenje.

Za više informacija o zaštiti žitarica, obratite se u Syngentu na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

Syngenta Logran Axial Herbicid Zaštita od korova Zaštita od bolesti Fungicidi Artea Plus Amistar Opti Zaštita žitarica Prskanje ječma Prskanje pšenice Septoria Pepelnica pšenice Hrđa pšenice Smeđa pjegavost lista Bolesti ječma


Partner