Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proso
  • 30.12.2015. 12:25

Proso - žitarica koja je stvorila modernog farmera

Kratak razvojni period i minimalni okolišni zahtjevi učinile su proso savršenim kandidatom za stvaranje koncepta združenih usjeva, a neprekinuta žetva omogućila je ljudima da ostave nomadski način života i stvore trajne nastambe. S njima dolaze i gradovi, komunikacija među njima i naposljetku - društvo.

Foto: cleandirtfarm.com
  • 701
  • 264
  • 0

Proso je u suvremenoj svijetu najpoznatiji kao hrana za ptice, ali nova istraživanja pokazuju da je način na koji (ne) iskorištavamo ovu vrijednu žitaricu potpuno pogrešan. Zapravo, postoji mogućnost da je proso odigrao ključnu ulogu za nastanak i evoluciju društva koje danas poznajemo.

Proso pripada najstarijim kulturama svijeta. Zrno prosa slično je kvinoji, upotrebljava se za prehranu domaćih životinja, naročito za prehranu peradi i kućnih ptica. Cijela biljka može se koristiti za prehranu stoke u zelenom stanju ili sušena. Zrno se u industriji koristi za proizvodnju alkohola i piva.

Proso - žitarica koja je promijenila svijet

U SAD-u nije jako poznat, niti se uzgaja u velikim količinama (uzgaja se jedino za potrebe industrije za ptičju hranu), ali u zemljama u razvoja zauzima sve veći dio u prehrani stanovništva jer zamjenjuje rižu, kukuruz i pšenicu i tako doslovno spašava živote, prenosi modernfarmer.

Istraživanje koje vode znanstvenici iz SAD-a, Velike Britanije i Kine ima za cilj istražiti gdje je proso sve raširio po svijetu. Iako je ddomovina prosa u Starom svijetu, vjeruje se da je među prvim žitaricama domestificiran u Kini prije 10 tisuća godina. Tada su ga trgovci proširili po Euroaziji, a tu priča postaje zanimljiva.

Sastavni element združenih usjeva

Proso je idealna žitarica za uzgoj, preživljava s minimalnom količinom vlage, vrijeme od sjetve do žetve vrlo je kratko, samo 45 dana u usporedbis rižom (100 dana), a može se sijati na brdovitim područjima. Između 2.500 i 1.600 prije Krista, farmeri su ga počeli upotrebljavati kao sastavni element združenih usjeva (više različitih kultura koje rastu tijekom iste sezone na istom zemljištu).

Strategija združenih usjeva je toliko stara da većina ljudi ni ne zna za nju. Način je to uzgoja kojim je skraćeno vrijeme između sezona tako da je moguća kontinuirana žetva tijekom cijele godine. Kada je gotova sezona pšenice, može početi sezona prosa tako da je izbjegnuto vrijeme kada nema hrane.

Od nomada do civiliziranih farmera

Kratak razvojni period i minimalni okolišni zahtjevi učinile su proso savršenim kandidatom za stvaranje koncepta združenih usjeva, a neprekinuta žetva omogućila je ljudima da ostave nomadski način života i stvore trajne nastambe. S njima dolaze i gradovi, komunikacija među njima i naposljetku - društvo.

Istraživači su otkrili i način domestifikacije prosa u Kini i slijedili njegovo širenje te ga usporedili s onim ječma i pšenice. To je otkrilo koliko je proso bio važan u stvaranju gradova i poljoprivrednog društva. Toliko je načina za spremanje ove vrijedne namirnice, a mi za nju ni ne znamo.

Foto: cleandirtfarm.com


Povezana biljna vrsta

Proso

Proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common millet | Latinski naziv: Panicum miliaceum L.

Proso je porijeklom iz Indije. Pripada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, već i zato što je to lužnati plod,... Više [+]

Tagovi

Proso Hrana za ptice Združeni usjevi Temelj prehrane Perad


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰