AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Prosječna cijena zakupa oranica 820 kn po hektaru!

Prosječna cijena zakupa oranica 820 kn po hektaru!

Cijena oranica

Prosječna cijena zakupa oranica 820 kn po hektaru!

Datum: 03.10.2015. 12:45

Kategorija:

Ratarstvo

Prosječna cijena kupljenih oranica u Repulici Hrvatskoj u 2014. bila je 28.583 kune po hektaru, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prosječna cijena kupljenih oranica u Repulici Hrvatskoj u 2014. bila je 28.583 kune po hektaru, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Podaci DZS-a pokazuju i da su lani prosječne cijene kupljenih livada iznosile 11.423 kune po hektaru, a pašnjaka 7.077 kuna po hektaru.

Godišnja prosječna cijena zakupa oranica, prema prikupljenim podacima, iznosi 820 kuna po hektaru. Pritom cijena najma oranice u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi 1.010 kn/ha, a u Kontinentalnoj Hrvatskoj 786 kn/ha.

Prosječna cijena oranica, livada i pašnjaka skuplja na Jadranu

Prosječna cijena oranice 28.583 kune po hektaru!

Prosječna cijena zakupa livada iznosi 396 kuna po hektaru, pri čemu u jadranskoj Hrvatskoj 425 kuna po hektaru, a u kontinentalnoj Hrvatskoj 378 kuna po hektaru.

Cijena zakupa pašnjaka, pak, prosječno je lani iznosila 297 kuna po hektaru, i to u jadranskoj Hrvatskoj 376, a u kontinentalnoj 263 kune po hektaru. Podatke o cijenama i zakupu poljoprivrednog zemljišta za Hrvatsku DZS je preuzeo iz administrativnih izvora, od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i statističkog istraživanja o strukturi poljoprivrednih gospodarstava u 2014.

Iz DZS-a napominju da je metodologija za prikupljanje podataka usklađena s Eurostatovim preporukama. Objašnjavaju i da se podaci prikupljaju isključivo za poljoprivredno zemljište korišteno u poljoprivredne svrhe te da su iz cijene isključene vrijednosti bilo kakvih objekata na zemljištu i međurodbinski transferi.

Foto: pixabay.com

Broj pregleda članka: 1279; Uspješnost članka: 159.95

Izvor: Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA

Tagovi: DZS, Eurostat, Prosječna cijena oranice, Cijena livada, Cijena pašnjaka, Cijena zakupa

Ključne riječi članka: prosjecna, cijena, zakupa, oranica, 820, kn, po, hektaru, hektaru, cijena, prosječna, hrvatskoj, oranica, zakupa, jadranskoj, kontinentalnoj, iznosi, livada, podaci, pašnjaka, prosječna cijena, cijena zakupa, jadranskoj hrvatskoj, prosječna cijena zakupa, hektaru prosječna cijena, cijena zakupa oranica


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Pioneer