Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 05.04.2015. 11:00

Proljetna zaštita žitarica od korova

Ukoliko niste uspjeli primijeniti herbicide protiv korova u jesen, važno je na vrijeme, rano u proljeće, provesti njihovo suzbijanje.

  • 3.361
  • 41
  • 0

Ukoliko niste uspjeli primijeniti herbicide protiv korova u jesen, važno je na vrijeme, rano u proljeće, provesti suzbijanje korova, odnosno do kraja busanja žitarica ili pojave prvog koljenca. Naime, kako su već tada usjevi pšenice i ječma jako zakorovljeni uskolisnim i širokolisnim korovima koji se razvijaju između redova pšenica, važno je što prije primjeniti odgovarajući herbicid.

Ovisno o korovnoj flori koja se javlja na parcelama, moguće je primijeniti nekoliko kombinacija:

Usjev pšenice zakorovljen slakoperkom

Parcele na kojima se javljaju travni korovi (slakoperka, ljuljevi, mišji repak) i širokolisni korovi preporuča se primjena kombinacije herbicida Axial + Logran. Preporuka: Logran u odvagi 37 - 40 g/ha + Axial u odmjeri 0,6 l/ha. Ova kombinacija odlično suzbija sve travne korove i jednogodišnje širokolisne (kamilica, mišjakinja, mrtva kopriva i dr.)

Parcele na kojima se javljaju uglavnom širokolisni korovi dovoljno je primijeniti herbicid Logran. Ukoliko su prisutni samo jednogodišnji širokolisni korovi primjena Logran herbicida je odlično te cjenovno vrlo pristupačno riješenje.

Axial - protiv svih travnih korova u žitaricama

Ovaj herbicid koristi se za suzbijanje najšireg spektra uskolisnih korova u žitaricama (slakoperka, ljuljevi, kao i sve prisutniji mišji repak). Axial ima najduži mogući period primjene s obzirom na razvojni stadij usjeva i korova. Vrijeme primjene: Od stadija busanja do pojave zastavičara, u dozi od 0,6 - 0,8 l/ha, a za ljuljeve 0,8 l/ha.

Djelatna tvar pinoksaden se adsorbira u biljke preko lista, a zatim se prenosi do meristemskog staničja. Specifična formulacija pripravka Axial sa ugrađenim ovlaživačem jamči kvalitetno upijanje i siguran učinak. Nakon aplikacije, korovi prestaju rasti, a listovi poprimaju ljubičastu nijansu. 20 dana nakon aplikacije korov se u potpunosti osuši. Umjereno vlažni vremenski uvjeti pospješuju učinak djelatne tvari. S obzirom da djeluje isključivo preko lista, vlaga u tlu ima minimalan utjecaj na djelotvornost ovog herbicida. Koristi se u ozimoj pšenici i ozimom ječmu.

Logran - niska cijena učinkovite zaštite od širokolisnih korova

Ovaj sistemični herbicid primjenjuje se u žitaricama do kraja busanja, za suzbijanje širokolisnih korova (mrtva kopriva, kamilica, mišjakinja, broćika i dr.). Dnevne temperature iznad 0oC, a noćne ne padaju ispod -3oC. Doza: 37 - 40 g/ha.

Logran sadrži djelatnu tvar triasulfuron koji se usvaja i putem lista i putem korijena, dakle posjeduje i snažno rezidualno djelovanje na naknadni ponik korova. Kao i sve sulfoniluree, spriječava rast korova ubrzo nakon primjene, dok potpuno odumiranje obično nastupa 14 -21 dan nakon primjene.


Tagovi

Syngenta Zaštita žitarica Slakoperka Mišjakinja Herbicid Logran Herbicid Axial Travni korovi Širokolisni korovi Uskolisni korovi Suzbijanje korova Ozima pšenica Ozimi ječam


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P