Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 08.04.2014. 11:39

Proljetna zaštita od repičine pipe i sjajnika

U usjevu uljane repice pratimo pojavu proljetnih repičinih pipa

Foto: RGBStock
  • 440
  • 25
  • 0

Dolaskom ljepšeg i sunčanog vremena i temperatura će se povećati. Rastom dnevnih temperatura, ozimi usjevi nastavljaju svoj razvoj, a isto tako i prezimljujući štetnici.

U usjevu uljane repice među prvim ekonomski važnim štetnicima pratimo pojavu proljetnih repičinih pipa: male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus) i velike repičine pipe (Ceuntorhynchus napi).

U isto vrijeme ili nešto kasnije možemo očekivati i pojavu repičinog sjajnika (Meligethes aeneus). Sva tri štetnika imaju jednu generaciju godišnje.

Repičine pipe

Kao što smo rekli repičine pipe dijelimo na velike i male. Pipe su prvi značajni štetnici u usjevu uljane repice. Osnovna razlika je u boji nogu, velika pipa ima crne, a mala pipa crveno smeđe noge.

Repičina pipa

Veličine su oko 3 - 4 mm. Njihove ličinke su bijele boje, smeđe glave i bez nogu.

Kada temperatura zraka pređe 10°C pipe izlaze iz tla nakon prezimljenja i započinju sa ishranom na usjevima uljane repice. Odrasle pipe se kratko hrane grizući rubove listova

Glavnu štetu čine ličinke svojom ishranom,a i ženke pri odlaganju jaja. Dok manju štetu čine odrasli kukci hraneći se grizući rubove listova, peteljku i žile na naličju lista. Ličinka male pipe hrani se u peteljci i srednjoj žili lista, posljedica je žućenje i opadanje listova, dok ličinke velike pipe razvijaju se u stabljici i izbojima praveći hodnike, biljka se nepravilno razvija, dolazi do pucanja tkiva, što otvara put napadu uzročnika bolesti.

Repičin sjajnik

Repičin sjajnik

Gospodarski veliki štetnik i redovito prisutan u usjevu uljane repice. To je nešto manji kukac od navedenih pipa, veličine 2-2,5 mm. Tamne boje i metalnog sjaja. Temperaturom tla 8°C i zraka 12-15°C počinje let na polja uljane repice. Sjajnik napada pupove koji su još uvijek zbijeni u cvatu, buše ih i često izgrizaju ulazeći u njih, a oštećeni pupovi ne cvatu.

Kada započeti suzbijanje?

Potreba i rok suzbijanja određuje se prema prosječnom broju sjajnika (prag odluke) i stadiju razvoja biljke.

Prag odluke je 1 sjajnik po terminalnom cvatu. Početkom cvatnje naglo opada štetnost, pa stoga primjena insekticida tokom cvatnje nema svrhu, a i opasna je za pčele i korisne kukce.

Prag odluke za veliku pipu je 1 pipa na 5 biljaka, dok za malu repičinu pipu prag odluke je mnogo veći.

U praksi su se najčešće sa suzbijanjem sjajnika suzbijale i repičine pipe. S obzirom na raniju pojavu repičinih pipa u kritičnom broju, zaštitu obaviti neovisno o sjajniku.

Za suzbijanje tvrtka Chromos Agro d.d. preporučuje slijedeće insekticide:

"Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu."

Foto: RGBStock


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Štetnik Repičina pipa Repičin sjajnik


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce