• Proljetna sjetva
  • 13.03.2019. 11:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Proljetna sjetva uz kamatu od 1,2 posto privukla poljoprivrednike, predano već 147 zahtjeva

Javni poziv za korištenje kreditne linije za proljetnu sjetvu Bjelovarsko-bilogorske županije otvoren je do svibnja, a već sada se prijavio gotovo isti broj poljoprivrednika kao lani!

Foto: Bigstockphoto/Goncharuk
  • 1.051
  • 55
  • 1

Bjelovarsko-bilogorska županija već šesnaestu godinu za redom provodi kreditnu liniju za proljetnu sjetvu koja je namijenjena županijskim poljoprivrednim proizvođačima. Kreditna linija ove godine za poljoprivrednike otvorena je od 4. veljače i u ovih nešto malo više od mjesec dana Bjelovarsko-bilogorska županija zaprimila je 147 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača u iznosu od 21,5 milijun kuna, priopćeno je iz Županije.

"Velik je to interes poljoprivrednika, jer usporedbe radi lani je kompletna realizacija kreditne linije iznosila 19,7 milijuna kuna, odnosno realizirano je 156 kreditnih zahtjeva. Inače, najniža kamatna stopa za krajnjeg korisnika ovisno o banci iznosi 1,2%, uz subvenciju kamate od strane Županije od 2,8 %,  i to je najpovoljnija kreditna linija za proljetnu sjetvu u Republici Hrvatskoj", navode iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Javni poziv za korištenje kreditne linije proljetne sjetve otvoren je do 24. svibnja 2019.  godine.

Podsjećamo, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s predstavnicima pet poslovnih banka Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom, Podravskom bankom te Hrvatskom poštanskom bankom. Kako je jo u veljači najavljeno, kreditna linija za kreditiranje proljetne sjetve bit će ove godine još povoljnija jer su pojedine poslovne banke smanjile su svoju kamatnu stopu na 4%. Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje će sufinancirati kamatu korisnicima kredita s 2,8%, a ovisno o banci u kojoj će realizirati kredit poljoprivrednicima se nudi kamatna stopa od svega 1,2%.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija ima 17 potpornih mjera u poljoprivredi, a jedna od najdugovječnijih i najuspješnijih u provođenju je upravo mjera kreditiranja proljetne sjetve. U proteklih petnaest godina provođenja te kreditne linije odobren je 4.681 kreditni zahtjev ukupne vrijednosti preko 200 milijuna kuna. 


Tagovi

Proljetna sjetva Kredit Bjelovarsko-bilogorska županija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

‪Predstavljanje nacrta Strategije poljoprivrede do 2030 u Osijeku