Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja u EU
  • 23.07.2017. 15:00

Proizvodnja žitarica u EU ponovno ispod prosjeka

Toplinski udari i suša u nekim zemljama, posebice u Španjolskoj, najvjerojatnije će značiti da će EU proizvodnja žitarica drugu godinu zaredom biti ispod prosjeka.

Foto: Pixabay/vargasz
  • 1.136
  • 74
  • 0

Više od bilo kojeg drugog gospodarskog sektora, poljoprivredna proizvodnja ovisi o vremenu, a ova godina nije iznimka. Prema najnovijim kratkoročnim gospodarskim izgledima Europske unije za poljoprivredna tržišta, toplinski udari i suša u nekim zemljama, posebice u Španjolskoj, najvjerojatnije će značiti da će EU proizvodnja žitarica drugu godinu zaredom biti ispod prosjeka.

Unatoč očekivanom porastu od 3,4 milijuna tona u usporedbi s 2016.-2017., ukupna proizvodnja žitarica u 2017.-2018. predviđa se na 298 milijuna tona.

Niska razina proizvodnje žitarica imat će štetan utjecaj na izvoz EU i smanjenje razine zaliha, ali dostatna razina globalne proizvodnje žitarica znači da se iak može očekivati da će cijene rasti.
Nasuprot tome, očekuje se da će se oporaviti EU proizvodnja uljarica i proteinskih kultura - do 38 milijuna tona, što znači 8% više nego prošle godine.

Razlog je porast zasađenih površina (gotovo 13,7 milijuna hektara), kao i veći prinos repice zahvaljujući boljim vremenskim uvjetima.

Foto: Pixabay/vargasz


Izvori

AgPress


Tagovi

Proizvodnja Žitarice Uljarice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.