Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja u EU
  • 23.07.2017. 15:00

Proizvodnja žitarica u EU ponovno ispod prosjeka

Toplinski udari i suša u nekim zemljama, posebice u Španjolskoj, najvjerojatnije će značiti da će EU proizvodnja žitarica drugu godinu zaredom biti ispod prosjeka.

Foto: Pixabay/vargasz
  • 1.136
  • 74
  • 0

Više od bilo kojeg drugog gospodarskog sektora, poljoprivredna proizvodnja ovisi o vremenu, a ova godina nije iznimka. Prema najnovijim kratkoročnim gospodarskim izgledima Europske unije za poljoprivredna tržišta, toplinski udari i suša u nekim zemljama, posebice u Španjolskoj, najvjerojatnije će značiti da će EU proizvodnja žitarica drugu godinu zaredom biti ispod prosjeka.

Unatoč očekivanom porastu od 3,4 milijuna tona u usporedbi s 2016.-2017., ukupna proizvodnja žitarica u 2017.-2018. predviđa se na 298 milijuna tona.

Niska razina proizvodnje žitarica imat će štetan utjecaj na izvoz EU i smanjenje razine zaliha, ali dostatna razina globalne proizvodnje žitarica znači da se iak može očekivati da će cijene rasti.
Nasuprot tome, očekuje se da će se oporaviti EU proizvodnja uljarica i proteinskih kultura - do 38 milijuna tona, što znači 8% više nego prošle godine.

Razlog je porast zasađenih površina (gotovo 13,7 milijuna hektara), kao i veći prinos repice zahvaljujući boljim vremenskim uvjetima.

Foto: Pixabay/vargasz


Izvori

AgPress


Tagovi

Proizvodnja Žitarice Uljarice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]