Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 10.04.2009.

Proizvodnja biodizela iz biljke Miscanthus

Otvaranje poduzetničke zone

  • 3.411
  • 163
  • 0

Dana 9. travnja 2009. u Slatini bilo je svečano otvaranje poduzetničke zone Trnovača. Goste je pozdravio gradonačelnik grada Slatine (prof. Roštaš), a pridružili su se i ostali važni dužnosnici iz županije i ministarstva.

Poduzetnička zona „Trnovača“ u Slatini financirana je sredstvima Europske unije iz programa PHARE 2005. putem Ministarstva financija, sredstvima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i grada Slatine, uz stručnu potporu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Miscanthus je sorta trstike, koja je u Europu (Dansku) došla 1924. godine. Otporna je na mraz i niske temperature i može se saditi do 700 m nadmorske visine. Sadi se iz presadnica na zemljištu koje nije prvoklasno (odnosno nije pogodno za ratarske usjeve).

Planira se krenuti sa laboratorijem, posaditi sadnice te bi rezultati bili vidljivi za nekih godinu dana. Iz jednog hektara ove biljke može se dobiti oko 10 tisuća litara sintetskog biogoriva.
Prema propisima EU Hrvatska do 2010. godine mora koristiti 5,75 % bio dizela od ukupne potrošnje dizelskih goriva, što znači oko 150.000 tona godišnje.

Na 24 ha (koje trenutno posjeduje grad Slatina), vrijednosti 12,3 milijuna kuna zona je završena u prosincu 2008.godine.

U proizvodnju namjerava se uložiti još oko 4 milijuna eura i otvoriti oko 200 radnih mjesta.

Autor: Mirjana Rastija


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner