Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 12.09.2022. 10:30

Proizvođačima sjemenskog kukuruza 7,5 milijuna kuna potpore

U javnom savjetovanju je prijedlog Pravilnika o provedbi programa potpore proizvođačima.

Foto: Martina Popić
  • 296
  • 54
  • 0

Prijedlog pravilnika kojim se propisuje provedba 7,5 milijuna kuna vrijednog Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, u javnom je savjetovanju. 

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, distribucija i proizvodnja sjemena u Hrvatskoj obuhvaća gotovo 7 tisuća djelatnika, a zbog svoje kvalitete hrvatsko je sjeme prepoznato diljem svijeta.

"Osnovni cilj ovog Programa je pružanje financijske pomoć proizvođačima sjemenskog kukuruza koji su se našli pogođeni krizom izazvanom ratom u Ukrajini", kažu dodajući da je uslijed krize došlo do velikih oscilacija cijena merkantilnog kukuruza što je dovelo do otkazivanja ranije ugovorene zahtjevne i skupe sjemenske proizvodnje ove kulture u Hrvatskoj i trećim zemljama.

Prema Ministarstvu, potporom se nastoji stabilizirati tržište, sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave rata u Ukrajini.

Iznos potpore utvrđuje se prema prihvatljivim proizvodnim površinama na kojima se proizvodi sjemenski kukuruz i za koje je podnesen Jedinstveni zahtjev za potporu u 2022. godini.

Pravilnik o programu potpore pročitajte ovdje

"Pri čemu najviši iznos potpore po korisniku iznosi 35 tisuća eura, sa stopostotnim intenzitetom potpore za prihvatljive troškove", zaključuju.

Najviši iznos potpore po jedinici površine (ha) iznosi 5.000 kuna, a savjetovanje je otvoreno do 23. rujna. 


Tagovi

Sjemenski kukuruz Potpora Javno savjetovanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).