Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovački lanci
  • 11.08.2015. 13:00

Proizvođači krumpira spremni na prosvjed!

Proizvođači krumpira u Međimurju koje drži gotovo 80 posto proizvodnje u RH, apeliraju na trgovačke lance da prestanu prodavati uvozni krumpir na akcijama jer ruše cijenu domaćeg proizvoda i dovode ih na rub opstojnosti.

Foto: thenewsnigeria.com, francuski prosvjed iz
  • 1.072
  • 605
  • 0

Vjerojatno ste posljednjih dana mogli vidjeti da se krumpir u domaćim i stranim trgovačkim lancima nudi po vrlo niskim cijenama, čak i za 2kn/kg. Vjerojatno ste ga nekoliko puta i kupili na akciji jer, s obzirom na ekonomske prilike, to je jedini logičan potez. Krumpir koji se tako prodaje, došao je iz jeftinog uvoza, i vjerojatno je španjolskog ili talijanskog porijekla.

Proizvođači krumpira u Međimurju koje drži gotovo 80% proizvodnje te kulture u Republici Hrvatskoj, apeliraju na trgovačke lance da prestanu prodavati krumpir po tako niskim cijenama jer tako ruše cijenu domaćeg međimurskog proizvoda i dovode ih na rub opstojnosti. Tako sada kilogram krumpira čija proizvodnja košta od 1,40 do 1,45 kn po kilogramu, moraju prodavati otkupljivačima po 1,60 kn po kilogramu.

Francuski farmeri protiv trgovačkih lanaca!

Prosvjedi ispred trgovačkih lanaca?

"Sa dvije kune pali smo na 1,60 kn/kg. Krumpir prodajem tvrtki Dudlek Agro u Belici koja ih zatim distribuira u Konzum. Ucjenjivani smo akcijama od strane domaćih i stranih trgovačkih lanaca, da ne nabrajamo, takav uvozni krumpir se može svuda pronaći. Prošle godine smo imali velike štete od gnjiloće zbog obilne vode. Sada će nas dokrajčiti suša i trgovački lanci, a što onda? Ugasit ćemo proizvodnju, a zadnji korak su prosvjedi", ističe Damir Mesarić, poljoprivrednik iz Belice, član Upravnog odbora Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Još uvijek je rano govoriti o prinosima, ali će oni biti za 40% manji nego u godini normalnih vremenskih uvjeta. Inputi svake godine rastu, trošak proizvodnje je veći, rizike od vremenskih nepogoda snose sami, a sve lošije posluju zbog jeftinog uvoza. Ovo bi kažu, mogao biti njihov kraj.

U Njemačkoj za kilogram krumpira 2,60 kn

I britanski farmeri udarili na trgovce!

Njihov apel primili su u Ministarstvu poljoprivrede, trgovačkim centrima, ali i agencijama za zaštitu tržišnog natjecanja. Međutim, nitko ni riječi. Spremni su i na prosvjede po uzoru na ostale europske farmere jer će daljnje spuštanje cijene dovesti do blokade velikog broja gospodarstava.

"Krumpir ćemo, ako ništa drugo, morati uskladištiti, o vlastitom trošku za koji financija nemamo, a ako cijena krumpira na akcijama bude išla još niže, možemo potpisati ostavku, a urod će propasti. Na kraju ga uvijek možemo ostaviti ispred Lidla, Plodina ili Spara pa nek bude za besplatno", kaže jedan od poljoprivrednika. U Njemačkoj je, kako saznajemo, kilogram krumpira 35 eurocenti, 2,60 kn/kg što je prilično rentabilna cijena. Kako se tenzije u poljoprivredi sve više povećavaju, pitanje je hoće li proizvođači krumpira samo pokrenuti lavinu.

Foto: thenewsnigeria.com, francuski prosvjed iz 2014.


Tagovi

Proizvodnja krumpira Belica Dudlek Agro Damir Mesarić Međimurje Prosvjedi Trgovački lanci Konzum Lidl Plodine Uvozni krumpir Akcijske cijene Španjolska Italija Jeftini uvoz Suša Gnjiloća Blokada OPG Rentabilna cijena Skladištenje Troš


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo