Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva uljarica
  • 11.05.2017. 07:30

Pripremite zemljište za soju

Ratari koji zbog vremenskih nepogoda nisu stigli obaviti sjetvu soje, mogu to učiniti hibridima kraće vegetacije. Sjeme grupe 000 može se sijati do prve polovine srpnja.

Foto: simazoran/bigstockphoto.com
  • 2.629
  • 163
  • 0

Ratari koji zbog vremenskih nepogoda nisu stigli obaviti sjetvu soje, mogu to učiniti hibridima kraće vegetacije.

Preporučuje se sjetvu obaviti na parcelama na kojima su obavljene agrokemijske analize zemljišta, koje su poorane tijekom jeseni, odnosno zime prošle godine i na kojima tada nisu sijani soja, suncokret ili uljana repica.

Osnovna obrada zemljišta

Ako je moguće, u ovom periodu osnovnu obradu je potrebno izbjeći, jer smanjuje prinos. Treba je obaviti u jesen, preporuka je savjetodavaca.

Dubina osnovne obrade zemljišta iznosi od 25 cm do 30 cm, na težim zemljištima. Plića obrada se primjenjuje samo na lakim, rastresitim zemljištima.

Predsjetvena priprema zemljišta

Predsjetvena priprema zemljišta obavlja se pet do šest dana prije setve. Cilj je formiranje rastresitog sloja zemljišta, dubine od 7 cm do 10 cm. Ovim se ujedno i ravna zemljište. Tako se stvaraju povoljni uvjeti za klijanje i nicanje sjemena. Treba koristiti one alata koji podrivaju, a ne one koja otvaraju zemljište.

Pripremom se u zemljište unose odgovarajući herbicidi, sredstva za zaštitu od zemljišnih štetnika i dušična gnojiva.

Koje sjeme koristiti?

Za sjetvu odabrati sjeme grupe zrenja 0,00. Sjeme grupe 000 može se sijati do prve polovine srpnja. Važno je pratiti agrometeorološke uvjete, ako ne postoji navodnjavanje usjeva.

Foto: simazoran/bigstockphoto.com


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?