Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 15.07.2019. 12:00

Prinosi soje odlični, ali izvoz smanjen zbog epidemije Afričke svinjske kuge u Kini

Kada su u pitanju žitarice, Ukrajina, Kazahstan i Rusija će povećati izvoz pšenice za četiri posto na 63,2 milijuna tona, što će utjecati na konkurenciju sa EU.

Foto: Depositphotos/fotoluxstudio
  • 642
  • 59
  • 0

Prema preliminarnim podacima, ove će godine kvaliteta pšenice u Ukrajini i Rusiji biti bolja od uobičajene, što će povećati konkurenciju između zemalja i omogućiti zadržavanje cijena na visokoj razini. Zbog vrućine u lipnju, pšenica nove žetve će imati veći sadržaj proteina i značajno će povećati udio žitarica.

Prema anketi Reutersa o 19 predstavnika tržišta žita u 2019/20. godini, Ukrajina, Kazahstan i Rusija će povećati izvoz pšenice za četiri posto na 63,2 milijuna tona, što će pojačati konkurenciju s EU.

Povoljni vremenski uvjeti u zimskom periodu bili su snažniji od lipanjske topline, tako da će žetva pšenice porasti za 8,5% na 120,4 milijuna tona. Većinu pšenice te zemlje izvoze na Crno more u Afriku i na Bliski istok, koji su istovremeno i kupci pšenice u EU, gdje će i ova sezonska žetva biti veća, prenosi Ukragroconsult

Poljoprivredne konzultantske kuće u Moskvi: Manji prinosi pšenice

SovEcon i IKAR, vodeće poljoprivredne konzultantske kuće u Moskvi, prognoziraju da će zbog lipanjskog vrelog i suhog vremena prinos pšenice u Rusiji biti manji. Kiša neće popraviti oštećenja zimskih žitarica, ali bi mogla poboljšati stanje zrna.

Prognoza SovEcona za prinos pšenice za 2019. godinu je manja i to 76,6 milijuna tona u odnosu na prethodno očekivanih 82,2 milijuna tona. Njena prognoza za žetvu žitarica za 2019. godinu smanjena je na 121,9 milijuna tona sa 127,1 milijuna tona.

Preliminarna prognoza za izvoz pšenice za novu sezonu 2019/20, koja je počela 1. srpnja, smanjena je na 33 milijuna tona s 37,6 milijuna tona. IKAR je u posebnoj napomeni u prošli ponedjeljak priopćio da je prognoza za proizvodnju pšenice za 2019. godinu smanjena na 78,5 milijuna tona sa 79,3 miljuna tona.

Prinos soje u Rusiji na dobrom putu da obori petogodišnji rekord 

Prema preliminarnim podacima o napretku žetve, do 20. lipnja je sojom zasijano 2,86 milijuna hektara, odnosno 5% više nego godinu dana ranije, ali 6,2% manje od planiranih 3,05 milijuna hektara.

Nedostatak na Dalekom istoku (-17%) zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta će se djelomično nadoknaditi u centralnom, volgoskom i sibirskom federalnom okrugu (+ 3,1%, + 10,6%, + 32%).

Prema mišljenju UkrAgroConsulta, u slučaju prinosa u petogodišnjem prosjeku, soja u Rusiji će biti na visokoj razini. Ako se prinos soje poveća u odnosu na petogodišnji prosjek, ovaj rekord će biti još veći.

Kina će tek za deset godina uspjeti iskorijeniti Afričku kugu svinja 

Prema mišljenju analitičara, Kina će tek za deset godina moći potpuno iskorijeniti Afričku kugu svinja, bolest, koja se proširila na većinu provincija u zemlji.

Od kolovoza, kada se virus pojavio u Kini već ima više od 140 epidemija, što prisiljava zemlju na povećanje uvoza mesa. Mjere za jačanje kontrole životinja ne mogu se dovoljno dobro boriti protiv bolesti, budući da značajan dio industrije djeluje u sjeni.

Zbog smanjenja stoke, Kina je smanjila uvoz soje, s 95 milijuna tona prošle sezone na 85 milijuna tona.

Nakon obnovljenih pregovora između SAD i Kine nedavno je pojačana kupovina američkih poljoprivrednih proizvoda, a nakon lipanjskog sastanka predsjednici su se obvezali da će povećati obujam kupovine. U lipnju su SAD izvezle u Kinu i 1,5 milijuna tona soje, dok je u lipnju 2018. taj broj iznosio samo 300 tisuća tona.

U drugom kvartalu izvoz soje u Kinu porastao je na 3,33 milijuna tona u usporedbi s 1,21 milijuna tona tijekom ovog perioda. U istom periodu, u 2018. godini, izvoz soje u druge zemlje smanjio se za 36% sa 7,25 na 4,64 milijuna tona.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Uvoz pšenice Izvoz soje Uvoz soje Afrička kuga svinja Kvaliteta pšenice


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.