Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 07.03.2019. 12:00

Prijeđite okvire standardne zaštite žitarica: Priaxor® štiti i novorazvijene listove!

Priaxor® EC je savršeno rješenje za ratara - njime možete suzbijati sve važne bolesti pšenice i ječma, ne brinući se pritom jesu li biljke već inficirane ili im infekcija tek predstoji zbog očekivanog kišnog razdoblja.

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 1.127
  • 98
  • 0

U suvremenoj se poljoprivrednoj proizvodnji žitarica poljoprivredni proizvođač svakodnevno suočava s izazovima. Promjenjivi vremenski uvjeti, kao i nestabilne cijene žitarica često otežavaju donošenje odluka. Ratari moraju odabrati sorte koje odgovaraju njihovu polju. Osim toga, za uspješan rast žitarica važno je provesti sve mjere obrade tla. Pravilna strategija zaštite usjeva također je bitna kako bi se proizvodnja žitarica uspješno privela kraju. 

Zaštita usjeva počinje razmišljanjem o pravom vremenu sjetve kako bi se što je moguće više spriječio negativan utjecaj korova i bolesti na razvoj biljaka. Nakon primjene herbicida u jesen ili na proljeće, morate se pobrinuti za zdravlje biljaka. Morate održavati biljke u dobroj formi i snazi tijekom cijelog razdoblja rasta. Bolesne biljke ne mogu ostvariti maksimalan prinos. Zaražene biljke moraju ozdraviti, a zdrave se biljke moraju zaštititi.

Jedno prskanje može spasiti 30-50% potencijalnog prinosa

Jedno prskanje fungicidom vrlo lako može spasiti od 30 do 50% potencijalnog prinosa u usporedbi s neprskanim poljem. Priaxor® EC tvrtke BASF osigurava koristi koje prelaze okvire redovite zaštite usjeva tako što unapređuje zdravlje i vitalnost biljaka pomoću svojih aktivnih tvari, najnovijeg Xemiuma® (fluksapiroksada) i F500® (piraklostrobina).

Priaxor® EC je najnoviji inovativni fungicid iz BASF-a razvijen na temelju aktivnih tvari Xemiuma® (inhibitora SDH-a) koji sprječava gljivičnu stanicu u rastu i proizvodnji energije i F500® iz razreda strobilurina koji sprječava proces fotosinteze.

Priaxor® EC - najnaprednije inovativno sredstvo za zaštitu žita s kojim možete ostvariti najviše prinose i imati najkvalitetniji urod!

Xemium® (fluksapiroksad) je najnovija inovacija iz BASF-a koji osigurava izvanrednu vitalnost biljaka pomoću svog kurativnog i dugotrajnog djelovanja. Ono što je, međutim, vrlo važno jest stvaranje krutih depozita aktivne tvari na listovima. Xemium®, nakon što se škropivo osušilo, stvara kristale aktivne tvari na površini lista koji svojim zvjezdolikim produžecima prodiru u voštani sloj lista i sidre molekulu tako da čak ni kišne kapi ne mogu isprati ili premjestiti te kristale.

gfv
Priaxor® EC primjenite u tretmanu T1 u dozi 0,75 l/ha ili u tretmanu T2 u dozi 1,0 l/ha

Ove depozite na dnu kristala osiguravaju ravnomjernu primjenu Xemiuma® na biljci potpuno neovisno o vremenskim prilikama. Tako je osigurana iznimno dugotrajna zaštita žitarica. 

"Kameleonski učinak" aktivne tvari

Xemium® u Priaxoru® EC karakterizira "kameleonski učinak" koji objašnjava izvanrednu pokretljivost aktivne tvari. Ovaj učinak osposobljava Xemium® da molekulu prostorno organizira u skladu s njezinim okruženjem koje pak ovisi o potrebi za više vode ili većoj topljivosti lipida. Topljivost lipida omogućuje maksimalnu propusnost membrana, dok topljivost u vodi omogućuje brz prijenos u biljku. Zaštićeni su čak i novorazvijeni listovi zbog visoke sistemičnosti Xemiuma® u biljci. Osim optimalnog unosa i distribucije, molekula Xemiuma® također je vrlo pokretljiva u tkivu gljivice. To je ključ optimalnog kurativnog djelovanja i potpune zaštite biljke.

Zajedno s izvanrednim svojstvima Xemiuma® i dokazanom djelotvornosti aktivne tvari F500® (piraklostrobinom), Priaxor® EC postavlja nove standarde u suzbijanju bolesti žitarica. 

Izvanredna kurativna djelotvornost u kombinaciji s iznimnim preventivnim svojstvima osigurava optimalnu zaštitu biljaka te vrhunski prinos i kvalitetu.

Veća korist nego kod standardnih zaštitnih sredstava

Kao što je već spomenuto, F500® ostvaruje mnoge koristi veće od onih koje postiže standardna zaštita biljaka - to nazivamo AgCelence® efekti, a oni su:

  • unaprjeđenje zdravlja i vitalnosti biljaka,
  • veći unos dušika i veću zelenu lisnu površinu za jači proces fotosinteze i
  • veća obrana od sunčanih opeklina. 

Zajedno s izvanrednim svojstvima Xemiuma® i dokazanom djelotvornosti aktivne tvari F500® (piraklostrobinom), Priaxor® EC postavlja nove standarde u suzbijanju bolesti žitarica.

Svi navedeni učinci osiguravaju poljoprivrednom proizvođaču ostvarivanje većih prinosa, višu tržišnu kvalitetu, a time i veću proizvodnost. No, naravno, F500® (piraklostrobin) vrlo je djelotvoran protiv svih važnih bolesti žitarica poput smeđe pjegavosti lista, hrđe, mrežaste pjegavosti, pepelnice, sive pjegavosti i ramularije.

vd
Priaxor® suzbija važne bolesti žitarica poput smeđe pjegavosti lista, hrđe, mrežaste pjegavosti, pepelnice, sive pjegavosti i ramularije

Aktivne tvari F500® (piraklostrobin) i Xemium® (fluksapiroksad) u Priaxor® EC komplementarne su i savršeno odgovaraju zajedno. F500® (piraklostrobilurin) djeluje uglavnom preventivno, dok Xemium® (inhibitor SDH-a) ima jako kurativno djelovanje.

To su razlozi zbog kojih je Priaxor® EC savršeno rješenje za ratara. Njime možete suzbijati sve važne bolesti pšenice i ječma, ne brinući se pritom jesu li biljke već inficirane ili im infekcija tek predstoji zbog očekivanog kišnog razdoblja.

Priaxor® EC primjenite u tretmanu T1 u dozi 0,75 l/ha ili u tretmanu T2 u dozi 1,0 l/ha i očekujte veće prinose.

Za više informacija o zaštiti žitarica, obratite se tvrtki BASF na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

BASF Priaxor® Žitarice Zaštita AgCelence® efekti Pšenica Ječam


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: [email protected] web: http://www.agro.basf.hr