Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 19.02.2018. 12:00

Priaxor® EC postavlja nove standarde u suzbijanju bolesti žitarica

Priaxor® EC – s ponosom možemo reći, najnaprednije je inovativno sredstvo za zaštitu žita s kojim možete ostvariti najviše prinose i imati najkvalitetniji urod

  • 1.378
  • 84
  • 0

U suvremenoj se poljoprivrednoj proizvodnji žitarica poljoprivredni proizvođač svakodnevno suočava s izazovima. Promjenjivi vremenski uvjeti, kao i nestabilne cijene žitarica često otežavaju donošenje odluka. Ratari moraju odabrati sorte koje odgovaraju njihovu polju. Osim toga, za uspješan rast žitarica važno je provesti sve mjere obrade tla. Pravilna strategija zaštite usjeva također je bitna kako bi se proizvodnja žitarica uspješno privela kraju.

Zaštita usjeva počinje razmišljanjem o pravom vremenu sjetve kako bi se što je moguće više spriječio negativan utjecaj korova i bolesti na razvoj biljaka. Nakon primjene herbicida u jesen ili na proljeće morate se pobrinuti za zdravlje biljaka. Morate održavati biljke u dobroj formi i snazi tijekom cijelog razdoblja rasta. Bolesne biljke ne mogu ostvariti maksimalan prinos. Zaražene biljke moraju ozdraviti, a zdrave se biljke moraju zaštititi. Jedno prskanje fungicidom vrlo lako može spasiti od 30 do 50% potencijalnog prinosa u usporedbi s neprskanim poljem.

Priaxor® EC  osigurava koristi koje prelaze okvire redovite zaštite usjeva tako što unapređuje zdravlje i vitalnost biljaka pomoću svojih aktivnih tvari, najnovijeg Xemiuma® (fluksapiroksada) i F500® (piraklostrobina).

Priaxor® EC je najnoviji inovativni fungicid iz tvrtke BASF razvijen na temelju aktivnih tvari Xemiuma® (inhibitora SDH-a) koji sprečava gljivičnu stanicu u rastu i proizvodnji energije i F500® iz razreda strobilurina koji sprečava proces fotosinteze.

Priaxor
Preporučena doza i vrijeme korištenja

Xemium® (fluksapiroksad) je najnovija inovacija iz BASF-a koji osigurava izvanrednu vitalnost biljaka pomoću svog kurativnog i dugotrajnog djelovanja. Ono što je, međutim, vrlo važno jest stvaranje krutih depozita aktivne tvari na listovima. Xemium®, nakon što se škropivo osušilo, stvara kristale aktivne tvari na površini lista koji svojim zvjezdolikim produžecima prodiru u voštani sloj lista i sidre molekulu tako da čak ni kišne kapi ne mogu isprati ili premjestiti te kristale.  Ovi depoziti na dnu kristala osiguravaju ravnomjernu primjenu Xemiuma® na biljci potpuno neovisno o vremenskim prilikama. Tako je osigurana iznimno dugotrajna zaštita žitarica.

Zaštićeni su čak i novorazvijeni listovi

Xemium® u Priaxoru® EC karakterizira "kameleonski učinak" koji objašnjava izvanrednu pokretljivost aktivne tvari. Ovaj učinak osposobljava Xemium® da molekulu prostorno organizira u skladu s njezinim okruženjem koje pak ovisi o potrebi za više vode ili većoj topivosti lipida. Topivost lipida omogućuje maksimalnu propusnost membrana, dok topivost u vodi omogućuje brz prijenos u biljku. Zaštićeni su čak i novorazvijeni listovi zbog visoke sistemičnosti Xemiuma® u biljci. Osim optimalnog unosa i distribucije, molekula Xemiuma® također je vrlo pokretljiva u tkivu gljivice. To je ključ optimalnog kurativnog djelovanja i potpune zaštite biljke.

Zajedno s izvanrednim svojstvima Xemiuma®  i dokazanom djelotvornosti aktivne tvari F500® (piraklostrobinom), Priaxor® EC postavlja nove standarde u suzbijanju bolesti žitarica.

Izvanredna kurativna djelotvornost u kombinaciji s iznimnim preventivnim svojstvima osigurava optimalnu zaštitu biljaka te vrhunski prinos i kvalitetu.

Kao što smo već objasnili, F500® ostvaruje mnoge koristi veće od onih koje postiže standardna zaštita biljaka – to nazivamo AgCelence® efekti, a oni su:

  • unapređenje zdravlje i vitalnosti biljaka
  • veći unos dušika i veću zelenu lisnu površinu za jači proces fotosinteze
  • veća obrana od sunčanih opeklina.

Svi navedeni učinci osiguravaju poljoprivrednom proizvođaču ostvarivanje većih prinosa, višu tržišnu kvalitetu, a time i veću proizvodnost. No, naravno, F500® (piraklostrobin) vrlo je djelotvoran protiv svih važnih bolesti žitarica poput smeđe pjegavosti lista, hrđe, mrežaste pjegavosti,pepelnice, sive pjegavosti i ramularije.

Aktivne tvari F500® (piraklostrobin) i Xemium® (fluksapiroksad) u Priaxor® EC komplementarne su i savršeno odgovaraju zajedno. F500® (piraklostrobilurin) djeluje uglavnom preventivno, dok Xemium® (inhibitor SDH-a) ima jako kurativno djelovanje.

To su razlozi zbog kojih je Priaxor® EC savršeno rješenje za ratara. Njime možete suzbijati sve važne bolesti pšenice i ječma, ne brinući se pritom jesu li biljke već inficirane ili im infekcija tek predstoji zbog očekivanog kišnog razdoblja. 

Kako djeluje Priaxor EC pogledajte u videu:


Tagovi

BASF Priaxor® EC Xemium® F500® AgCelence® Fungicid Zaštita žitarica


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/